Meclis içtüzük değişikliğine kilitlendi. Komisyon çalışmalarını kısa sürede tamamlayacak gibi; yoğun bir çalışma yürütüyor. Malum referandum sonrası değişen anayasaya, uyumlu kanunların daha hızlı ve verimli çıkarılmasının önünü açacak olan iç tüzüğün yenilenmesi önem arz ediyor.

44 yıllık içtüzüğün değişiminin bu ayın sonu ya da ay başında tamamlanması bekleniyor. Komisyon çalışmalarının ardından genel kurula gelecek ve büyük ihtimalle AK Parti ve MHP’nin oyları ile kabul edilecek.

İçtüzüğün değişmesi sonrası milli iradenin ‘Evet’ oyu ile değişen sisteme uyum sağlanması adına yeni yasalar gelecek. Nasipse yeni yılda yeni sistemin uyumu sağlanmış yeni yasalarla tanışmış olacağız.

Kısaca devlet, yeniden yapılandırılacak. Hükümeti Cumhurbaşkanlığı temsil edecek. Bakanları da Cumhurbaşkanı belirleyecek.  Yüzde 50 artı ile seçilen Cumhurbaşkanı da milletin güvenini almış olacağı için, hükümete güvenoyu sorunu ortadan kalkacak. Bundan böyle istikrar sorunu da ortadan kalkacak.

Meclis ise yasama çalışmalarını yürütecek. Hükümeti denetleyecek. Devlet bir yandan içindeki terör unsurlarından kendini arındırırken, diğer yandan yeniden yapılanarak, yeni sisteme uyum sağlayacak.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Meclis’in daha etkin ve verimli çalışmasına yönelik düzenlemeleri desteklediklerini belirterek;

“Meclisimizi bugünden yarına taşıyacak, yasama kalitesini artıracak, denetimi güçlendirecek içtüzük değişikliğine ihtiyaç olduğu aşikârdır.” dedi.

Geçmişte ihtiyaç duyuldukça içtüzükte değişikliklere gidildiğinin belirten AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise en olumlu, en ılımlı, en uyumlu çalıştıkları dönemde bile Meclis İçtüzüğü’nün ancak yüzde 20’sinin uygulandığına dikkat çekti.

Hızla güçlü Türkiye olma yolunda ilerliyoruz. Ne kadar hızlı ilerlersek, Amerika ve Avrupa’da bunu görecek ve ona göre pozisyonunu yeniden gözden geçirecektir.

15 Temmuz’un yıl dönümünde, devlet ve milletin nasıl kaynaştığını, şehitlerin emanetlerine nasıl sahip çıkıldığını, birlik ve beraberliğimizi tüm dünya gördü.

Bundan böyle artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz.

Selam ve dua ile…