“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı “Umudu Ol” kampanyası kapsamında, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayınca Yemen’e gönderilen insani yardım malzemelerini taşıyan “Blue Fury” adlı gemi, Aden Limanı’nda yükünü boşaltmaya başladı.”

Bu, 9 Temmuz’da İskenderun Limanı’ndan uğurlanan yardım yüklü gemiyle ilgili Anadolu Ajansı’nın 20 Temmuz tarihli haberinin ilk paragrafı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin kirli propaganda araçlarından “eremnews.com” sitesinde Türkiye’den Yemen’e gönderilen yardımlarla ilgili 25 Temmuz’da yayınlanan haber ise şöyle diyor:

“Salı sabahı Aden Limanı’na ulaşan Türk yardımlarının son kullanma tarihi 2016’da sona ermiş. Bazılarının son kullanma tarihi daha da eski. Yıllar önce geçmiş. Limanı ziyaret eden gazeteciler Türkiye’nin yardımlarının son kullanma tarihlerinin geçtiğini ve tüketime elverişli olmadığını gördü.”

Haberde ayrıca BAE’ye yakın isimlerden Güney Yemenli politikacı Cemal Bin Attaf’ın “Türkiye, son kullanma tarihi geçmiş yardımlarına ihtiyacı olmayan Güney Yemen halkından özür dilemeli. En değerli gençlerini feda eden bu halk hakareti ve aşağılanmayı kabul etmez.”

AFAD ve Kızılay, Yemen’e gerçekten de son kullanma tarihi geçmiş ürünler göndermiş olabilir mi?

Bu kesinlikle mümkün değil.

Peki, olayın aslı ne?

Onu da Güney Yemenli bir gazeteciden öğreniyoruz.

“Aden El-Ğad” (Yarının Aden’i) Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fethi Bin Lezrag, Çarşamba günü Facebook’taki sayfasında Türkiye’den gönderilen yardımların gerçekte son kullanma tarihlerinin geçmiş olmadığını, limandaki depolarda son kullanma tarihleriyle oynandığını ve bozuk denilen yardımların daha sonra tacirlere satıldığını yazdı.

Adını açıklamadığı bir istihbarat örgütünün oyununa geldiklerini ve kendisi dahil birçok kişinin yardımların son kullanma tarihleri geçmiş olduğu bilgisini yayarak Türkiye’ye tepki gösterdiğini itiraf etti.

Aden vilayetine bağlı Mualla kentinde yardım yüklü bir TIR’ın polis tarafından durdurulduğunu ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti.

Özetleyecek olursak…

Türkiye’den Yemen’e gönderilen yardımlar “son kullanım tarihleri geçmiş”, “bozuk”, “kokuşmuş” ve “zehirli denilerek” kötülendikten sonra tacirlere satılıyor.

Hem Türkiye’nin fakir Yemen halkına gönderdiği yardımlar çalınıyor hem de aynı kişilerce Türkiye aleyhine kirli propaganda yapılıyor.

Bu arada geminin BAE’ye bağlı güçler tarafından bir süre Aden Limanı’na sokulmadığı bilgisini de paylaşalım.

Mısır’dan Libya’ya, Somali’den Katar’a birçok konuda BAE’nin Türkiye karşıtı tavrı biliniyor.

Aynı BAE, Yemen’de de Güney Yemen’in kendine bağlı bir grup tarafından yönetilmesini ve Aden Limanı’nın tamamen kontrolünde olmasını istiyor.

Dolayısıyla Türkiye’nin Yemen halkına gönderdiği insani yardımlardan ve bu ülkede herhangi rol üstlenme ihtimalinden oldukça rahatsız.

Türkiye’nin Yemenlilerin gönlünü kazanmasından ve Katar krizinde olduğu gibi planlarını bozmasından korkuyor.

Ankara, yardımların çalındığı ve satıldığına dair haberleri ciddiye alarak soruşturmayı yakından takip etmeli.

Mazlum Yemen halkının acılarını bir nebze de olsa hafifletmesi için gönderdiğimiz tonlarca yardımın Türkiye düşmanlarınca çalınmasına ve ülkemiz aleyhinde kara propaganda yapanların ceplerine gitmesine göz yumamayız.

Yardımların akıbeti ve iddialar hakkında açıklama bekliyoruz…