Nihat Nasır - Diriliş Postası 

Araştırmada, katılımcıların %60'ı sağlık sistemine erişimde sorun yaşamadıklarını belirtirken, %53,2'si tedavilerinde gereksiz ilaç yazıldığını ifade etti.  %26,3'ü ise en az bir kere reçeteye başka bir ilaç eklemesini istediğini söyledi.

İlaçlar evlerde deposu gibi biriktiriliyor, en sık görülen ilaçlar arasında antibiyotikler başı çekiyor.  Araştırmaya göre, katılımcıların %37,8'inin ecza dolabındaki ilaçların bedeli 100-500 lira arasında, %27,1'inin 500-bin lira arasında, %24,6'sının 100 liranın altında ve %10,5'inin ise bin liranın üzerinde olduğunu belirtti. Ecza dolaplarında saklanan ilaçların büyük çoğunluğu ise antibiyotik, ağrı kesici ve vitaminlerden oluşuyor.  %94'ü ise evlerinde en az bir kutu miadı geçmiş ilaç bulunduğunu belirtti.

Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri de, katılımcıların çok azının reçete edilen ilacı önerilen şekilde kullandığı.  %36,4'ü reçete edilen ilacın tamamını kullandığını söylerken, %22,8'i iyileştiğini hissedince ilacı bıraktığını, %17,1'i ise ilaç kullanmayı unuttuğunu itiraf etti. 

İlaç kullanımı konusunda yeterli bilinç eksikliği de araştırmanın bir diğer önemli sonucu.  %51,7'si doktoru reçete yazarken sürekli kullandığı ilaçları, %40,2'si ise alerjisi olan ilaçları söylemediğini belirtti. **%86,1'i ise arkadaş, dost ya da akraba tavsiyesiyle ilaç kullanıyor.

Elektronik sigara, KOAH riskini artırıyor Elektronik sigara, KOAH riskini artırıyor

Araştırma, Türk halkının ilaç kullanımında önemli değişiklikler yapılması gerektiğini ortaya koydu. Akılcı ilaç kullanımıyla ilgili farkındalık yaratacak kampanyalar, reçeteye ilaç yerine etken madde yazılması gibi önlemler alınması önerildi. 

TSV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Balaban, "Çok ilaç yazan doktorun iyi doktor kabul edilmesi, antibiyotiğin her derde deva görülmesi" gibi yanlış alışkanlıkların değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Editör: Nihat Nasır