Geçen hafta, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin resmi internet sitesinde normal olmayan bir Öğretim Üyesi Alım İlanı yayınlandı.

İlanı anormal kılan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’ne ve Çarşamba İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’ne 2547 sayılı Kanun hükümlerine göre devamlı statüde çalıştırılmak üzere doktora öğrenimini tamamlamamış öğrenciler için ‘Öğretim Üyesi alım İlanı’ yayınlanmış olmasıydı.

İlan adrese teslimdi ve alınacak personel arasında henüz doktorasını tamamlamamış, 6 Mart 2019 tarihinde doktora tezi için savunmaya girecek iki öğrenci de yer alıyordu.

Öğretim Üyesi Alım İlanı son başvuru tarihi 13 Mart 2019 Çarşamba mesai bitiminde sona erecek.

Yani doktora savunmasına girecek olanların birisi Yakınçağ Tarihinden ‘Osmanlıda yabancılar konusunda çalışmaları olmak’ diğeri de Genel Türk Tarihi’nden ‘Osmanlı dönemi Balkan Tarihi’ tezleri konusundan başarılı olacaklar ve öğretim üyesi olmak için Öğretim Üyesi Alım İlanı için başvuru yapacaklar.

Sonra da işe alınacaklar.

Sistemi kurmuşlar, alınacak kişilerde nasıl bir torpil veyahut nasıl bir başka bir şey varsa onları henüz öğrenciyken iş sahibi yapacaklar.

Şimdi, OMÜ’de norm kadro nedeniyle yüzlerce doktor, öğretim üyesi, doçent, profesör kadro beklerken henüz doktorasını bitirmeyen birilerine öğretim üyesi kadrosu için ilan açmanın bir açıklaması olmalı değil mi?

Yıllarını mesleğine vermiş insanlar sırada beklerken, adrese teslim doktorasını bile bitirmeyen, doktora savunmasını bile yapmayan kişiye özel bu kadroların YÖK tarafından onaylanıp onaylanmayacağını merak ediyoruz.

Biz biliyoruz ki Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Sait Bilgiç Hoca da bu işleri bilir ve bu tür uygulamalara asla müsaade etmez.

Ne var ki, Hoca’nın çevresinde onu bu işlere icbar eder kişiler var.

Hatta şunu da öğrendik ki, bu adrese teslim ayarlamaları yapan Ondokuz Üniversitesi Personelden sorumlu Rektör Yardımcısı Mehmet Ali Cengiz, Sait Hocayı konuyla alakalı olarak bilgilendirmemiş.

Öyle görünüyor ki kendisine vekâletin bırakıldığı bir dönemde bu ayarlamaları alelacele halledivermiş.

Yoksa bu öyle basite alınacak bir hata değildir.

OMÜ’de adrese teslim Öğretim Üyesi Alım İlanıyla alınacak isimler bizde mevcuttur.

Çarşamba ve Bafra Meslek Yüksek Okulu’na alınan ve alınacak personellerde de benzer sıkıntılar vardır…