Otomotiv sektörünün temsilcileri makro önlemlerin alınması gerektiğini vurguladıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, makro ekonomiyi güçlendirecek programları hayata geçirdiklerini belirtti.
Pınar KARAHAN / Özel
Ekonomiye yönelik mesajlar veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan makro ekonomiyi güçlendirecek programları hayata geçirdiklerini belirtti.
Otomotiv temsilcileri istedi! Cumhurbaşkanı Erdoğan hayata geçirdi...
Otomotiv sektörünün temsilcileri makro önlemlerin alınması gerektiğini vurguladıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, makro ekonomiyi güçlendirecek programları hayata geçirdiklerini belirtti.
Sıfır araçlarda bekleme süresi bitti mi? Otomotiv piyasasındaki yeni yaptırımlar araç fiyatlarını etkiledi mi?
Otomotiv piyasasındaki sıfır araç bekleme sıkıntısı halen devam ediyor mu? Yeni yaptırımlar sıfır araç sıkıntısını giderdi mi? Bugün ÖTV indirimi olsa talepleri karşılaya bilecek araç var mı? Tüm bu soruların cevaplarını Diriliş Postası ekonomi editörü Pınar Karahan, otomotiv piyasasında öncü sektör temsilcisi ile konuştu.
“OTOMOTİV PİYASASI İÇİN MAKRO ÖNLEMLER ALINMASI GEREKİR”
Sıfır araç almak isteyenler, önce çip krizi sonrasında ise kurdaki dalgalanmayla birlikte aylarca beklemek zorunda kaldı. Hemen araç sahibi olmak isteyenler ise, kısa çözüm olarak ikinci ele yöneldi fakat,orada da umduğunu bulamıyordu.
Çözüm olarak ise sektör temsilcileri Araç erişim sorununun çözümü birçok faktöre bağlıdır. Küresel tedarik zinciri ve lojistik sorunlarına ek olarak ülkemizde uygulanan vergi sistemi, döviz kurlarının yukarı yönlü hareketi, kredi olanaklarının kısıtlı olması ve yakıt fiyatlarındaki artış gibi faktörlere ek olarak enflasyona bağlı gelir seviyesindeki düşüş tüketiciyi olumsuz etkilemektedir. Makro önlemler alınması gerekmekte olduklarını vurguladı.
Pandemi süreciyle birlikte küresel bazda yaşanan hammadde tedarik sorunlarına değinen otomotiv temsilcileri, “Küresel sorunlar otomotiv pazarında yeni bir sayfa açmış ve arz noktasında düşüşler yaşanmaya başlanmıştır. Arzdaki düşüşe ek olarak enflasyondaki hareketlilik, düşük faiz getirisi ve dövizdeki yükseliş araçların ihtiyaçtan ziyade spekülatif yatırım aracı olarak değerlendirilmesine yol açmış ve talebi yüksek oranda arttırmıştır. Otomotiv pazarı 2023 yılına başarılı bir başlangıç yapmıştır. Bunlara ek olarak 2023 yılının ilk yarısının seçim dönemi olması ve seçim sonrası para politikalarındaki değişim beklentileri tüketiciyi harekete geçirmiş ve önemli satış adetleri yakalanmasını sağlamıştır. Fakat yaşanan süreç sonunda araç fiyatlarının geldiği nokta, kredi olanaklarının azalması ve bakanlığın uygulamaya aldığı yeni ek tedbirlerle birlikte son çeyrekte sektörün nasıl bir seyir izleyeceğini öngörmek zorlaşmıştır.” dedi.
“Otomotiv sektöründe erişim sıkıntısı devam ediyor”
Ticari araç pazarında aynı zorlukların devam ettiğini dile getiren yetkililer”Ticari araç pazarı da otomotiv pazarının bir parçası olarak aynı zorluklardan etkileniyor. Tedarik sorunları, talepteki artış ve maliyetlerdeki yükseliş, ticari araç fiyatlarının yükselmesine ve satışların düşmesine neden oluyor.”
“Yetkililer ötv indirimi bekliyor”
Türkiye'de otomotiv pazarını desteklemek için ÖTV indirimi gibi önlemlerin alınması değerlendiren sektör temsilcileri “ÖTV indirimi her dönemde araçlara olan talebi arttırmıştır. Mevcut durumda da olası bir indirim pazarı olumlu yönde etkilenecektir.” dedi.
“Sıra beklerken araç fiyatı artıyor”
Sıfır araç almak isteyenlerin bekleme süreleri ne kadar uzun olursa o kadar fiyatları etkilediğini vurgulayan yetkililer “Sıra beklemek tüketiciyi olumsuz etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Özellikle fiyatların sürekli yükselmesi alıcının talep ettiği tarihle araca sahip olduğu tarih arasındaki fiyat artışı müşteriyi mutsuz etmektedir. Son düzenlemeler araçların spekülatif alım-satımdan ziyade mobilite ihtiyacını karşılamaya teşvik edici olduğundan bekleme sürelerine olumlu yansıyacaktır ve tüketici hayal ettiği araca daha hızlı ulaşacaktır diye düşünüyorum.”dedi.
“Döviz kurları istikrara kavuşmalı”
Otomotiv erişim sorununun çözümü için, birçok faktörün ele alınmasını gerektiğini belirten yetkililer, “Araç erişim sorununun çözümü birçok faktöre bağlıdır. Küresel tedarik zinciri ve lojistik sorunlarına ek olarak ülkemizde uygulanan vergi sistemi, döviz kurlarının yukarı yönlü hareketi, kredi olanaklarının kısıtlı olması ve yakıt fiyatlarındaki artış gibi faktörlere ek olarak enflasyona bağlı gelir seviyesindeki düşüş tüketiciyi olumsuz etkilemektedir. Makro önlemler alınması gerekmektedir.” dedi.
Sonuç olarak, Türkiye otomotiv pazarı, birçok zorlukla karşı karşıya. Bu zorlukların çözümü için otomotiv sektörü temsilcileri, hükümetten ve ilgili kurumlardan destek bekliyor.