Piyasalar yarın açıklanacak olan OVP’nin (Orta Vadeli Program) neleri içereceği ve neleri içermeyeceğine kilitlenmiş durumda.

Çünkü bu program içerdiği özellikler vesilesiyle piyasa mekanizmalarının tamamını etkiler özelliklere sahiptir.

Özellikle kamu ve özel kesim piyasalar için gelecek kararlarında etkin olabilecek hususların tamamına yakını programın içeriğinde bulunmaktadır.

Piyasaların gelecek dönemde hangi yönde hareket edeceğiyle ilgili öngörüler programın ana konusunun içeriğindedir.

Bu noktada yatırımların devam edebilmesi için fiyat ve faiz istikrarının sağlam bir şekilde hayatiyetini sürdürebilmesi anlamında piyasaların rahatlatılması OVP’nin olmazsa olmazlarından olmalıdır.

Bununla ilgili olarak geçen hafta Merkez Bankası’nın 625 baz puanlık faiz artırımının bir parçası eğer bir yıl önce yapılmış olsaydı TL yabancı paralar karşısında bu kadar değersiz hale gelmeyebilirdi.

Bu örnekten yola çıkarak piyasalara her şeyin zamanında verilmesi etkinin artabilmesini sağlayan en önemli etkendir diyebiliriz.

OVP’nin bir diğer özelliği ise birbiriyle ilişkili olan birçok alanda kendi içerisinde tutarlı bir yapıya sahip olan hedef, hareket alanları ile öncelikli yapılması gereken birçok bilgi kümesinin neler olduğunu bizlere sunmaktır.

Bu sayede örneğin kamu maliyesinde hangi konularda tasarruflar yapılacağı ve bu tasarrufların hangi yöntemler kullanılarak hayata geçirileceğinin yol haritası çizilebilecektir.

Dolayısıyla nerede, nasıl, hangi yöntem kullanılarak hareket edileceğinin belirtilmesi de OVP’nin olmazsa olmazları arasındadır.

Bunların yanında bu program makroekonomik politikaların temel gelişme sınırları ve bu politikaların neler olacağı ile birlikte önemli sektörleri kapsamaktadır.

Bu özellikle ilgili olarak ise son dönemde ülkemizde en fazla yatırımın yöneldiği sektör olan inşaat sektörünün bundan sonraki süreçte nasıl bir gelişme süreci izleyeceği ve sektörün içerisinde bulunduğu durumdan nasıl çıkabileceğinin yanında inşaat sektörünün hangi sektörleri etkileyebileceğinin sınırlarının çizilmesi OVP’nin olmazsa olmaz özellikleri arasında olmalıdır.

Diğer yandan OVP daha uzun süreli hedeflere katkıda bulunabilmek amacıyla 3 yıllık periyotta hangi önceliklerin üzerinde durulması gerektiğini tespit ederek bunları uygulamaya koyan bir programdır.

Burada ise finansal yapıyı yakından etkileyen bankacılık sektörüyle ilgili yapılacak düzenlemeler oldukça büyük öneme haizdir.

Bankacılık sektörünün daha güçlü bir şekilde hayatiyetini sürdürebilmesi anlamında alınacak kararların güçlülüğü ülkemizin ekonomik yapısını yakından etkileyeceği için OVP’de olması gereken bir diğer olmazsa olmaz konudur.

OVP’nin sonuçları ve genel şartlardaki değişmeler dikkate alınarak, her yıl yenilenecek dinamik bir yapısı olmalıdır.

Bu anlamda dünya finans piyasalarında yaşanan gelişmeler yakından takip edilerek gelişmelere paralel kararların alınması bu programın olmazsa olmazlarındandır.

Program 3 yıllık bir perspektife sahip olduğu için izlenecek yol haritası 3 yıl olarak hesaplanmalıdır.

Periyodun belli olmasından dolayı yapısal reformların programa tam anlamıyla yansıması olmazsa olmaz bir diğer noktadır.

Eğer OVP piyasayı tatmin edecek niteliklere sahip olmazsa doların ve faizin yükselişini izlemeye devam ederiz ki bu durumun sonuçlarının neler olduğunu son dönemde Türkiye de görmeyen kalmadı diyebiliriz.

Ayrıca kamu tarafında yapılması gereken tasarrufların neler olacağı programın merak edilen bir diğer konusudur.

Çünkü vatandaş kendisi tasarruf etmeden önce yapılacak tasarrufun neler olması gerektiğini ve bu tasarrufun nasıl yapılacağını yöneticilerden beklemektedir.