Bugün Öğretmenler Günü. Öğreten olmak, öğrenen olmaktan daha onur vericidir. Ama insan, her ne kadar öğreten de olsa, ömrü boyunca öğrenmek durumunda. Hayatın her döneminde okumak, anlamak ve anlayarak yaşamak insani bir görevdir de…

İlk öğretmenler hiç unutulmaz. Her yıl günde bir kez andığımız öğretmenlerimiz bize her gün öğretmekle meşguller. Ne mutlu öğretme keyfini yaşayarak yeni nesillerin dosdoğru yetişmesi için çabalayan öğretmenlere.

Peygamber Efendimiz (sav) “İlim öğrenmek her Müslüman erkek ve kadın üzerine farzdır” buyurdu. Kâinatın efendisinin bu mübarek sözleriyle Müslümanlar’a farz olduğunu açıkladığı ilim, muhakkak ki, dünya ve ahiret saadetini kazanmalarına yarayacak olan yegâne yoldur. Boş ilmin insana da insanlığa da faydası yoktur.

Yunus Emre’nin ilim ile ilgili şu şiirini hatırlamamak büyük eksiklik olurdu:

İlim ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir, Sen kendini bilmezsin, Ya nice okumaktır.

Okumaktan murat ne, Kişi Hakk’ı bilmektir, Çün okudun bilmezsin, Ha bir kuru ekmektir.

Okudum bildim deme, Çok taat kıldım deme, Eğer Hak bilmez isen,

Abes yere gelmektir.

Dört kitabın mânâsı, Bellidir bir elifte, Sen elifi bilmezsin,

Bu nice okumaktır.

Yiğirmi dokuz hece, Okursun uçtan uca, Sen elif dersin hoca,

Mânâsı ne demektir.

Yunus Emre der hoca, Gerekse bin var hacca, Hepisinden iyice,

Bir gönüle girmektir.

Ne güzel anlatmış Yunus Emre. Allah (cc) rahmet eylesin. Şimdi burada söylemenin tam da zamanı. Tam da öğretmenler gününe yakın Danıştay’ın aldığı bir karar şok etkisi yarattı.

Danıştay tarafından alınan karar gereği artık ilahiyat fakültesi mezunları, din kültürü ve ahlâk bilgisi dersine öğretmen olarak atanamayacak…

Meclis’te bir grup ilahiyat fakültesi mezunu öğretmenler bu durumun düzeltilmesi için yoğun bir görüşme trafiği de yürütüyor. Fazla şey söylemeye gerek bile yok. Çünkü bu konunun düzeltileceği yönünde Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışma yaptığı bilgisini aldım. İnşallah en kısa sürede düzeltilir.

Tüm öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlu olsun.

Selam ve dua ile…