İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırıların sona ermesi ve ateşkes sağlanması için diplomatik çabalar sürerken Mısır’dan gelen öneri, Hamas ve İslami Cihat tarafından reddedildi.

Mısır’ın teklif ettiği üç aşamalı plana göre, ilk aşamada çatışmalara yeniden ara verilecek.

Bu aşamada Gazze Şeridi’nin tüm bölgelerinde çatışmaların durdurulması, İsrail askerlerinin yerleşim alanlarından uzakta konuşlanması ve güneyden kuzeye harekete izin verilmesi, İsrail uçakları ile İHA ve SİHA’larının Gazze Şeridi üzerinde uçmaması, insani yardımların artırılması öneriliyor.

İkinci aşamada Gazze Şeridi’ndeki İsrailli tüm kadın askerlerin serbest bırakılmasına karşılık İsrail cezaevlerinden yine belli sayıda Filistinli salıverilecek.

Ayrıca 7 Ekim’den bu yana her iki taraftan ölen ve cesetleri karşı tarafın elinde olanların cesetleri karşılıklı olarak teslim edilecek.

Planın üçüncü ve son aşaması ise Gazze Şeridi’ndeki geri kalan tüm esirlerin serbest bırakılmasına karşılık İsrail cezaevlerinden üçüncü bir grup esirin salıverilmesini, İsrail ordusunun Gazze Şeridi sınırları dışına çıkmasını, Hamas’ın İsrail’e yönelik askerî faaliyetlerini durdurmasını, taraflar arasında kalıcı ateşkes ilan edilmesini içeriyor.

Mısır’ın sunduğu plana göre, savaştan sonra Batı Şeria ve Gazze Şeridi teknokratlardan oluşacak bir hükûmet tarafından yönetilecek.

Aşamalardan biri tamamlanmadan diğerine geçilmeyecek ve anlaşma maddelerinin uygulanması ABD, Mısır ve Katar tarafından gözlemlenecek.

Filistin direnişinin teklif edilen ateşkes planını reddetmesinin sebebi, planın kabul edilebilir olmaması.

Daha çok ABD’nin bakış açısı ve talepleri gözetilerek hazırlandığı anlaşılan plan, sahada kaybeden İsrail’in masada kazanmasını sağlıyor.

İsrail’in başlıca hedefi Hamas yönetimine son vermek ve Gazze Şeridi’ndeki direnişi ortadan kaldırmak.

Mısır’ın teklif ettiği plan bunun, İsrail’in batağa saplanan askerî operasyonuyla değil; “teknokratlardan oluşacak hükûmet” eliyle yapılmasını öneriyor.

“Teknokrat” denilince tarafsız bir hükûmet olacakmış zannedilmesin.

ABD ve Avrupa Birliği’nin baskısıyla Filistin’de önce maliye bakanı ve ardından başbakan yapılan Selam Feyyad da IMF’den getirilen bir teknokrattı.

Filistin sokağında “ABD’nin adamı” olarak görülen Feyyad; Avrupa Birliği’nin Gazze’deki elektrik santrali için gönderdiği yakıt parasına el koyan, Batı Şeria’da işgalcilerin kolluk kuvveti gibi görev yapan güvenlik güçlerinin Amerikalı General Keith Dayton komutasında eğitilmesine destek olan isimdir.

Ayrıca “Hükûmette görev alacak teknokratları kim belirleyecek?” sorusunun cevabı yok.

Heniyye’nin önereceği teknokratla Abbas’ın önereceği ismin tamamen farklı olacağı kesin.

Mısır’ın planından, söz konusu teknokratların ABD, Mısır ve Katar üçlüsü tarafından belirleneceği; diğer bir ifadeyle Washington onaylı bir hükûmet kurulacağı anlaşılıyor.

Söz konusu hükûmetin Filistin’i seçime hazırlayacağı söylense de vadedilen o seçimin yapılacağının garantisi yok.

Filistin’de başkanlık seçimlerinin en son 2005’te ve parlamento seçimlerinin de 2006’da yapıldığı, başkanlık süresi çoktan bittiği hâlde seçim yapılamadığı için Mahmud Abbas’ın o koltukta oturmaya devam ettiği unutulmamalı.