Mısır’da cunta liderinin cumhurbaşkanlığı koltuğunda daha uzun süre oturabilmesi ve askeri vesayetin devamının garanti altına alınması için ilk adım atıldı.

Öncelikle anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının görev süresi dört yıldan altı yıla çıkarılacak.

Ayrıca cumhurbaşkanı yardımcısı makamı yeniden ihdas edilerek Abdülfettah Es-Sisi’nin halefini tayin etmesinin yolu açılacak.

Anayasaya “Mısır Silahlı Kuvvetleri ülkenin anayasasını, demokrasisini, sivilliğini, halkın kazanımlarını, hak ve özgürlüklerini korur” şeklinde bir madde eklenerek, askeri müdahaleler meşru hale getirilecek.

Darbeciler tarafından oluşturulan Mısır Parlamentosu’nda anayasa değişikliğine itiraz eden milletvekili sayısı bir elin parmaklarından daha az.

O cesareti gösterebilen milletvekillerinden biri Heysem El-Hariri, bir diğeri de yönetmen Halit Yusuf.

Mısır güvenlik güçleri geçenlerde iki kadın sanatçıyı ahlaksız görüntülerin yer aldığı bir filmde rol aldıkları iddiasıyla gözaltına aldı.

Cunta yanlısı medya, söz konusu filmi Halit Yusuf’un çektiğini, sanatçıların ünlü yönetmenle ilişkiye girdiklerini ve hatta suçlarını itiraf ettiklerini öne sürüyor.

Bu arada, Mısırlı yönetmenin ülkeden kaçtığı, hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu ve dokunulmazlığının kaldırılıp yargılanmasının gündemde olduğu konuşuluyor.

Halit Yusuf ise iddiaları yalanlıyor ve medyaya servis edilen görüntülerdeki kişinin kendisi olmadığını söylüyor.

Ailesiyle birlikte Paris’te tatilde olduğunu açıklayan Mısırlı yönetmen, anayasa değişikliğine karşı çıktığı için linç edildiğini ifade ediyor.

Heysem El-Hariri de yine benzer suçlamaların muhatabı.

Mısırlı milletvekilinin evli bir kadını telefonla rahatsız ettiği iddia ediliyor.

Hatta bir avukat, sosyal medyada yayınlanan ses kayıtlarını delil göstererek Heysem El-Hariri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuş ve dokunulmazlığının kaldırılmasını istemiş bile.

Söz konusu avukatın cunta tarafından yönlendirildiğini tahmin etmek güç olmasa gerek.

Anayasa değişikliğinin darbeciler tarafından oluşturulan Mısır Parlamentosu’ndan geçmemesi gibi bir ihtimal asla söz konusu değil.

Fakat cuntanın en ufak bir eleştiriye ve muhalefete tahammülü yok.

Darbeciler, iki milletvekilinin dahi farklı düşünmesini istemiyor.

Üstelik yönetmen Halit Yusuf, sıkı bir darbe yanlısı ve bugün dahi Mursi’ye karşı Abdülfettah Es-Sisi’yi desteklediği için pişman olmadığını söylüyor.

Anayasa değişikliğini eleştiren iki milletvekili hakkında yürütülen karalama kampanyası, ortalığa saçılan ses kayıtları ve video görüntüleri, FETÖ’nün Türkiye’de kendisine muhalif isimleri itibarsızlaştırmak için başvurduğu taktikleri hatırlattı.

İstihbarat birimlerinin tüm imkânlarını kullanan Mısır cuntasının elinde kim bilir daha başka hangi politikacıların, yargıçların, iş adamlarının ve gazetecilerin ses ve video kayıtları var.

Mısır’da anayasa değişikliği gündemdeyken Arap sokağında da Abdülfettah Es-Sisi’nin yapılacak değişiklikten yararlanıp yararlanamayacağı konuşuluyor.

Ömür boyu cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturabilmek için seksenlerin sonunda anayasayı değiştiren Enver Sedat’ın öldürüldüğünü ve yerini oğluna bırakabilmek amacıyla anayasada değişiklik yapan Hüsnü Mübarek’in devrildiğini hatırlatanlar, Abdülfettah Es-Sisi’yi de benzer bir akıbetin beklediğini söylüyor.

Anayasa değişikliğinin darbeci generalin sonunu getirip getirmeyeceğini bekleyip göreceğiz.