Özel güvenlik denince ilk aklımıza gelen alışveriş merkezlerinin girişlerini kontrol eden görevliler oluyor değil mi?

Kıyafetleri polis kıyafetine benzer ama renkleri farklı. Silahlı ya da silahsız özel güvenlik görevlileri olarak ikiye de ayrılırlar. Özel güvenlik görevlilerinin bugüne kadar herhangi bir olayı engellediklerini ben duymadım. Bana göre özel güvenlik görevlilerinin işi alışveriş merkezleri, kurum ya da kuruluşlardaki ziyaretçi girişlerini kontrol etmenin dışında bir fonksiyonu yok. Zaten terörist de elini kolunu sallayarak kurumlara girmeye çalışmaz. Ama özel güvenlikçilerin kontrolünde özellikle alışveriş merkezlerine giren insanların üzerlerinde bir denetim baskısı hissettirir. Bana göre de zaten psikolojik caydırıcılıktan başka bir şey değil özel güvenlik. Özel güvenliklerin kontrol ettiği girişlerde, X-Ray cihazları mevcut.

Özel güvenlikçilerin yaptığı da insanların bu cihazlardan geçişlerini sağlamak. X-Ray cihazlarının kanser yaptığı tartışmalarını da düşününce aklıma başka şeyler de geliyor, ama işin o boyutuna şimdi girmeyeceğim.

İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre, 2011’de 147 bin 474 olan fiilen çalışan özel güvenlik sayısı son rakamlara göre yüzde 92 artarak 284 bin 399’a çıktı. Böylece özel güvenlik ordusu, 261 bin personeli olan Emniyet Genel Müdürlüğü’nü geçti.

Dün itibari ile ülke genelinde, 624 bin 99 kişiye silahlı, 368 bin 622 kişiye ise silahsız olmak üzere 992 bin 721 kişiye özel güvenlik kimlik kartı verildi. Silahlı ve silahsız olarak toplamda 284 bin 399 özel güvenlik görevlisinin aktif olarak sektörde çalıştığı bildirildi.

Adeta özel ordu gibi bir rakam çıkıyor ortaya. Özel güvenlikçilerin denetimini Emniyet Genel Müdürlüğü yapıyor. Ne kadar nasıl denetlendiği konusunda açık bir bilgi yok. Ya da tüm özel güvenlikçilerin bağlı olduğu meslek örgütleri var mı?

Özel güvenlik kadrosuna baktığımızda az çok bilgi sahibi olabiliyoruz. Birçok emekli polis şefleri bu işlerin genelde başındalar. Aralarında çok başarılı olanlar ve işini çok ciddi yapanlar da var elbette. Sadece görüntü olsun diye bu alanda hizmet edenlerde yok değil.

Özel güvenlikçilerin eğitimleri ile ilgili özel eğitim yerleri de var. Bunları kim nasıl eğittiği noktasında da soru işaretleri mevcut.

Lafı nereye getireceğimi merak ediyorsunuz. Söyleyeyim, bu kadar büyük özel güvenlik gücünün içinde FETÖ yapılanması var mı, yok mu?

Ben sadece bunu merak ettim.

Selam ve dua ile…