Referanduma 18 gün kala siyasetçiler milletin ayağına kadar gidip Yeni Anayasa’yı anlatmaya devam ediyor.  İstanbul Milletvekili Metin Külünk yaklaşık 2 aydır sahada. Nerede ise Türkiye’yi karış karış gezdi. Konferanslar, paneller, ziyaretler sabırla yeni sistemi anlatıyor.

Son bir ayını da seçim bölgesi İstanbul’a ayırdı. Kadıköy’de ‘Evet’ yürüyüşüne katılan Külünk’ün şu sözleri anlamlı;

“Almanya’yı Türkiye’deki referandum ne ilgilendiriyor? Almanya’da PKK gösterileri üzerinden Türkiye’ye parmak sallamaları, ‘Hayır’ kampanyaları tüm Türkiye’yi rahatsız ediyor. Çünkü biz; Mustafa Kemal’in kurduğu hür ve bağımsız bir ülkeyiz. Bu ülkede ne kadar vereceksek biz vereceğiz. Bizim kararımızı ne Fransızlar, ne Almanlar, ne Amerikalılar etkileyecek. İşte, 16 Nisan’da sandığa giderek bağımsızlığımızı koruyacağız. O gün ne karar çıkarsa öpüp başımızın üstüne koyacağız.”

Milletvekili Külünk,  Neden ‘Evet’in cevabını da şöyle özetledi:

“16 Nisan’da istikrarsızlığa son vermek için; ‘Evet’. Bir daha bu ülkede hiçbir güç odağının vesayet oluşturmaması için; ‘Evet’. Bu ülkede bütün farklılıkların kardeşçe yaşaması için; ‘Evet’. Bu ülkenin 2023 hedeflerine istikrarlı ve güven esaslı bir hükümet sistemi modeliyle yürüyüşü için; ‘Evet’. Külünk’ün sahalardan edindiği bilgiye dayalı seçim sonucu tahmini ise yüzde 60 Evet…

İstanbul Milletvekili Serap Yaşar da sahada yoğun çalışan vekiller arasında. Külünk’ün ardından İstanbul Milletvekili Serap Yaşar’ı arayıp sahadaki gözlemlerini sordum. Şunları söyledi:

Referanduma yaklaştığımız her gün ibre yukarıya doğru yükseliyor. Millet Anayasa’sına sahip çıkıyor. Karşı kampanya yapanlar ‘Evet’ diyenleri cahil diye nitelendiriyorlar. Gizli gündemimiz yok. Olsa neden anayasa metnini okuyun diyelim. Cahil diye hakarete uğrayan bizim seçmen kitlemiz. Söyleyecek sözü olmayanlar hakaret etme yolunu seçiyor.  CHP, HDP ve FETÖ bilgi kirliliği yaratma peşindeler. Yine de milletimiz bizi doğru anlıyor bu yüzden sandıktan sivil anayasaya güçlü bir destek çıkacaktır.

İstanbul Milletvekili Abdullah Başçı da diğer vekiller gibi sahada yoğun tempo yürüten vekillerden. O da İstanbul’da her geçen gün ibrenin yukarıya doğru gittiğini söylüyor.

İstanbul her seçimde olduğu gibi bu sefer de siyasetin nabzını tutuyor. Siyasetçiler seçmenleri ile buluşmaya devam ediyor.

Sahi Metin Külünk’ün dediği gibi Türkiye’nin sistem değişikliği için gittiği seçim için, Amerika ve Avrupa neden taraf oluyor?

Siz de bu sorunun cevabını merak ediyorsanız biraz ip ucu vereyim. Çünkü, Türkiye’de paralel devlet oluşturmaya çalışan FETÖ, devletin içinde önceden elde ettiği etkinliğini kullanarak, deneyimlerini kullanarak, devletin imkanları ile edindiği çevreyi kullanarak, bu ülkelerde Türkiye aleyhine çalışmalar yürütüyor…

Şimdi esas mesele, paralel ve uzantılarını temizlemek zorunda olmamızdır. Bu temizliğin yapılabilmesi için de mevcut sistemin değişmesi gerekmektedir. Önünüzdeki ‘Evet’-‘Hayır’ seçeneği budur.