Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'te düzenlenen 19. Frankofoni Zirvesi'nde 88 Fransızca konuşan ülkenin Lübnan'da "acil" bir ateşkes talep ettiğini belirtti. Macron ayrıca, Lübnan'ı desteklemek amacıyla bu ay içinde uluslararası bir konferans düzenleneceğini duyurdu.
"Biz Lübnan'la dayanışmamızı ifade ettik. Oybirliğiyle acil ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunduk ve bölgedeki gerilimi azaltma taahhüdümüzü yineledik. Herkes için barış ve güvenlik istiyoruz," dedi Macron.
Lübnan'da Devam Eden Çatışmalar ve Siyasi Tepkiler
Macron'un açıklamaları, İsrail'in Eylül ayı sonunda Lübnan'a yönelik başlattığı kara operasyonuna tepki olarak geldi. Bu operasyon, İsrail sınırına yakın bölgelerdeki Hizbullah mevzilerini hedef alırken, binlerce insanın ölümüne ve yerinden edilmesine yol açtı. İsrail ve Hizbullah, geçen yıl Gazze'de patlak veren savaştan bu yana neredeyse her gün sınır ötesi saldırılar düzenliyor.
Lübnan Dışişleri Bakanı Ziad Makary de Paris'teki zirvede, Beyrut'un "ateşkes ve diplomatik çözüm" talebini sürdürdüğünü vurguladı. "İsraillilerin kırmızı çizgileri yok. Gazze'de kırmızı çizgileri olmadı, Lübnan'da da olmayacak. Ancak Lübnan'da askeri anlamda ilerlemeleri daha zor olacak ve bunun bedelini ağır ödüyorlar," diye konuştu.
Netanyahu ve Fransız Silah Satışları Tartışması
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Macron'un açıklamalarını sert bir şekilde eleştirdi. Özellikle Fransa'nın İsrail'e silah satışlarını durdurma ihtimaline dair imada bulunmasını hedef aldı. Netanyahu, "İsrail, İran'ın liderliğindeki barbarlık güçlerine karşı savaşıyor ve tüm medeni ülkeler İsrail'in yanında durmalı. Ancak Cumhurbaşkanı Macron ve diğer Batılı liderler şimdi İsrail'e silah ambargosu çağrısı yapıyorlar. Yazıklar olsun. İran, Hizbullah'a, Husilere, Hamas'a ve diğer vekillerine silah ambargosu uyguluyor mu? Tabii ki hayır. Bu terör ekseni birlikte duruyor," dedi.
Paris'teki Protestolar ve Fransa'nın Silah Satışları
Bu arada, Fransa'nın başkentinde binlerce protestocu Lübnan ve Gazze'ye destek vermek ve Fransa'nın İsrail'e silah satışını eleştirmek için sokaklara döküldü. Urgence Palestine kolektifinin lideri Omar Alsoumi, "Mesajımız 'işbirlikçilikten vazgeçin'. Hükümetler silah sevkiyatlarına ve İsrail'e koşulsuz diplomatik desteğe devam ediyor. Sonuç ortada. İsrail, bölgedeki halklara karşı ölümcül savaşını genişletti ve bugün de Lübnan halkına destek vermek için buradayız," dedi.
Fransa, yıllardır İsrail'in kendini savunma hakkını savunarak bu ülkeye destek veriyor. Savunma Bakanlığı tarafından Temmuz 2023'te parlamentoya sunulan bir rapora göre, Fransa 2015'ten bu yana İsrail'e 767 ihracat lisansı verdi ve her yıl ortalama 20 milyon avro değerinde askeri ekipman satıyor.
Paris'te aralarında Uluslararası Af Örgütü'nün de bulunduğu 11 sivil toplum kuruluşu, Nisan ayında Fransa'nın İsrail'e silah satışını durdurması için dava açtı, ancak mahkeme bu talebi Mayıs ayında reddetti.