Aynı şey karşısında farklı tepkiler vermek sadece insanoğluna özgü bir şey. Kuzey Irak’ta Barzani tarafından “bağımsızlık referandumu” düzenledi. Sonrası için herkes farklı şeyler söylüyor. Neden? Çünkü herkes olaya farklı bir pencereden bakıyor…

Kürtçü penceresi: Devlet olmak Kürtler’in de hakkı. Dünyada devleti olmayan tek halkız. Irak’tan sonra, Suriye, İran ve Türkiye’de de devletimiz kurulmalı. Sonra dördü birleşip “Büyük Kürdistan” çatışı altında tek devlet olmalı. Ama bunu şu anda dile getirmeyelim. Türkiye ve İran’ı uyandırmayalım…

Türkçü penceresi: Peşmerge başı Barzani’ye hemen haddi bildirilmeli. Kerkük Türk’tür, Türk kalacaktır. Türkiye hiçbir şeyi beklemeden Kuzey Irak’a askeri müdahalede bulunmalıdır. Türk’ün gücünü dünyaya göstermenin zamanı geldi.

İslamcı penceresi: Hep birlikte Allah’ın ipine sarılın ve ayrılığa düşmeyin. Birlikte rahmet ayrılıkta azap vardır. Ümmet olmanın yolu birleşmekten geçer. Ayrılıp tefrikaya düşmenin ne yeri ne de zamanı. İslam ülkeleri, Müslümanların kanları ortasında birer “kan adasına” dönmüş. Bu kan dalgasının Kuzey Irak’a ulaşmasına engel olunmalı.

Liberal İslamcı penceresi: Kürtler kendi kaderlerini tayin etme hakkına sahiptir. Türkiye, Barzani’yi desteklemeli. Kürt devleti kurulmalı. Bize zararı olmaz.

Muhafazakâr İslamcı penceresi: Türkiye, Barzani’yi kaybetmeden bu karardan vaz geçirmeli. İslam ülkeleri bölünmemeli. Hepimiz kardeşiz, bu ayrılık ne diye…

Kürt İslamcı penceresi: Amaç Kürt Devleti kurmak değil. İkinci bir İsrail kurmak. Bizi bölerek İsrail’in güvenliğini teminat altına alıyorlar. Erdoğan, Türkiye’de Kürtlere yönelik inkâr ve haksızlıklara son veren liderdir. Yine İran ve Şii Irak yönetimine karşı Irak Kürtlerinin koruma kalkanı olmuştur. Erdoğan’ın desteği kaybedilmemeli.

Bir kısım Kürt İslamcı penceresi: Türkiye, Irak Kürtlerini İsrail, İran ve mezhepçi Irak’ın kollarına bırakmamalı. Kürdistan Bayrağıyla İsrail Bayrağı yan yana dalgalanacağına, Türk Bayrağıyla yan yana dalgalansın.

Türk İslamcı penceresi: Yine ihanete uğradık. Hani kardeştik? Kuzey Irak Kürtleri ayrı bir devlet kuracaklarına, Türkiye’ye katılsınlar.

Irak penceresi: Ey Barzani güvendiğin ABD ve İsrail varsa benim de güvendiğim abilerim Türkiye ve İran var. Ayağını denk al. Benim abilerim senin abilerini döver.

İran penceresi: Büyük Şeytan ABD yeni bir şeytanlık peşinde. ABD ve bu dünyaya ait olmayan finosu İsrail’in sınırlarımıza dayanmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye’nin desteğini alırsak, bölgedeki tüm planlarınızı başınıza çalarız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan penceresi: Biz en zor zamanlarında Barzani ve Kuzey Irak’taki Kürt kardeşlerimizin yanında olduk. Barzani’nin girdiği yol bizi aldatmaktır. Kuzey Irak’ta başta Kürt kardeşlerimiz olmaz üzere, Türkmenler, Araplar, Ezidiler ve Asuriler de yaşıyor. Barzani bu kararı tek başına aldı. Bedelini de kendisi ödeyecek. Kürt kardeşlerimizin haklarının verilmesi ve güvenceye alınması için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Kapı kapanmadan uzanan eli tutarız. Ama Irak’ın bölünmesi bölgede kan akmayan topraklara da iç savaşın sıçraması demek. Kürt halkı bu ateşe atılamaz.

Barzani penceresi: Dedem ve babam bağımsız Kürdistan’ı kurmak için ömürlerin harcadılar. Ben de bu yolda ölmeye hazırım. Bizi bu yoldan hiç kimse döndüremez.

Kılıçdaroğlu penceresi: Bekleyelim görelim. Kazananın yanında duralım. Hep kaybeden olmayayım.

Bahçeli penceresi: Kerkük 82, Musul 83. ilimiz olsun. Erbil de Türkmen şehridir. (Bu da benim teklifim, Erbil de 84 olsun.) Kürt düşmanı değiliz. Türk/Kürt kavgası çıkarmak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Ama Kürt devleti kurulmasına da izin vermeyeceğiz.

Benim pencerem: Ben bütün pencereleri yan yana koydum. Sırayla hepsinden baktım. Şimdi de Allah’ım Müslümanlar’a birlik ve beraberlik ver. Kâfirleri değil birbirlerini dost edinsinler diye dua ediyorum!