Sabri İşbilen / Özel Haber - Sürekli yollarda kalan, motorları alev alan İETT otobüslerinin sadece 1 haftada 8 kazaya karışması, İmamoğlu yönetiminin başarısızlığını ortaya koydu. İETT otobüs filosunun eskimesi, 2 milyarlık bakım onarım ihalesinin yandaşa verilmesi ve çalışanlara yüklenen fazla mesai, İETT’deki çöküşe zemin hazırladı.
- Otobüs almadılar
AK Parti döneminin son 5 yılında, İETT filosu için her yıl ortalama 450 otobüs alındı. Avrupa’nın en genç otobüs filosunu devralan Ekrem İmamoğlu döneminde ise tek bir otobüs bile alınmadı. - Yandaşa ihale
Ekrem İmamoğlu, Mercedes gibi firmaları yetersiz bularak, otobüs bakım-onarım ihalesini 2 milyar lira bedelle CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat’ın mali müşavirliğini yaptığı şirkete verdi. - Yanlış bakım
İmamoğlu’nun yenileme çalışması yapmadığı için eskiyen İETT filosuna asıl darbeyi bakımsızlık vurdu. Seçim sonrası kurulan şirketin, otobüslerde yan sanayi parça tercihi milli serveti küle döndürdü. - İşçi isyanda
Ekrem İmamoğlu yönetimi, İETT bünyesinde taşeron işçilerin şartlarını iyileştirmedi. Bu nedenle onlarca işçi görevlerinden istifa ederken, kadrolu işçinin yükünün artması kazalara zemin hazırladı. - Tek dertleri kâr
Bakım-onarım ihalesini alan firmalar, kâr amacı nedeniyle yeter sayının çok altında bakım onarım personeli çalıştırıyor. 50 kişinin çalışması gereken yerde 10 kişi çalışıyor. Şartnamede personel sayısı belirtilmediği için sorun yaşanıyor.
ARTIK GÜVEN VERMİYOR
EKREM İmamoğlu öncesinde Avrupa’nın en genç otobüs filosuna sahip olan İETT, 2.5 yılda, arıza nedeniyle yolda kaldığı için vatandaşın gücüne ihtiyaç duyan, sürekli araç motorları alev alan içler acısı bir hale düştü. Kazalar da dahil skandallar zincirinin peşi sıra izlediği İETT otobüsleri artık güven vermiyor. Peki bu sürece nasıl gelindi?
İŞTE İETT'Yİ UÇURUMA SÜRÜKLEYEN SEBEPLER
16 milyon İstanbullu, yollarda kalan, motoru alev alan İETT Otobüsü görüntülerine şahit olurken, İETT’ye bağlı otobüsler şimdi de yürekleri ağızlara getiren kazalarla gündemde. İETT otobüslerinin son 1 haftada 8, son 3 ay da ise 16 kazaya karışması sonrası vatandaş Ekrem İmamoğlu’na isyan etti.
İBB Ulaşım ve Trafik Komisyon Başkanı Abdullah Özdemir, İETT otobüslerindeki kronik sorunları Diriliş Postası’na değerlendirdi. Sorunları 3 başlık olarak ele alan Özdemir, çalışanların zorluklarına değindi.
Taşeron işçilerin maaşlarının düşüklüğüne dikkat çeken Özdemir, “3 bin otobüsün 2 bin tanesi İETT’nin kadrolu şoförlerinden oluşuyor. Diğerleri taşeron olarak çalışıyor. Oradaki şoförler 4 bin lira maaşla çalışıyor. İmkanları oldukça kısıtlı. 2 senedir maaşlarda artış olmayınca birçok arkadaş işini bırakmaya başladı. Personel sayısındaki azalma nedeniyle diğer arkadaşlar daha fazla mesai yapmak zorunda kalıyor. Bu durum kazaların ortaya çıkmasına neden oluyor. “ dedi.
YAN SANAYI KULLANIYORLAR
Otobüs arızalarındaki temel sebebin otobüslere yeterli oranda bakım yapılmamasının da etkili olduğunu ifade eden Özdemir, “Bu şirketlerde periyodik bakımların da sağlıklı yapılmadığı ihbarlarını sıkça alıyoruz. Teknik arkadaşlarla da konuştuk. Yan sanayi yedek parça kullanımın buna sebep olduğunu söylediler.” diye konuştu.
MASAK İNCELİYOR
Özdemir, bakım onarım ihalesinin CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat’ın mali müşavir olduğu şirkete verilmesindeki çarpıklıklara da dikkat çekerek, son gelişmeleri şöyle aktardı: “Özgür Karabat’ın mali müşavirliği yaptığı şirkete 2 milyar lira değerinde 15 ihale verildi. Aynı sene içerisinde kilometre başına neredeyse iki katına varabilecek farklılıklarla işler verilmiş bu şirkete. İhale dokümanlarına baktığımızda bunu görebiliyoruz. Bu konuda hem MASAK’ın hem de mali şubenin incelemesi söz konusu. Biz de büyükşehir de kurduğumuz komisyonla ihaleleri inceleyeceğiz.”
1 TANE OTOBÜS ALMADILAR
AK Parti’nin 5 yılda 2 bin 250 otobüs alımı yaparak İETT filosunun 4’te 3’ünü yenilediğinin bilgisini paylaşan Özdemir, İmamoğlu öncesinde İETT’nin Avrupa’nın en geç filosuna sahip olduğunu kaydederek, “Maalesef 2.5 yılda filoya 1 tane dahi otobüs dahil etmediler. Filodan otobüs eksildi, yananlar oldu, arızalananlar oldu. İstanbul’un 500’de 1 bütçesine sahip olan ağrı, bugüne kadar 100’e yakın toplu ulaşım aracı aldı. Siz Ağrı’ya göre 500 kat büyük bir bütçeyle bir tane dahi otobüs alamamışsınız. Bu yönetim acziyetini gösterir. “ Hizmet- İş Sendikası İstanbul 3 No’lu İETT Şube Başkanı Mustafa İluk da, İETT otobüsleriyle ilgili arka arkaya gelen kaza haberlerini yorumladı. Otobüslerin bakımlarının daha önce kurum içerisinde yapıldığını aktaran İluk, “Bakımlar, kurumun kendi bünyesinde yapıldığında daha sağlıklıydı. Çünkü İETT’nin kendi personeli ile yaptığı dönemde daha verimliydi. Çünkü rutin kontroller yapılıyor, kilometre bazında ağır bakımlar takip ediliyordu.” İfadelerini kullandı.
İLLA İNSANLAR MI ÖLMELİ?
Bakım-onarım ihalesini alan firmaların kar amacı nedeniyle yeter sayının çok altında personel çalıştırdığının tespitini yapan Mustafa İluk, “Ben şuanki firmaların yaptıkları bakımları sağlıklı bulmuyorum. Çünkü 50 kişinin çalışması gereken yerde 10 kişi çalıştırırsan bakım yapamazsın. Onun için şartnamede personel sayıları belirtilmeli. Bunun dikkate alınması için illa bir can kaybı mı yaşanmalı?” dedi.