Değerli Diriliş Postası Okurları, Bu hafta ki konumuz; “İnsanlarla güzel geçinebilmenin yolları. “
Dinimiz insan ilişkilerinde medeniyet üzere yaşamaya büyük önem vermiştir. Medeniyet üzere yaşayabilmek için, ortak paydalarda buluşabileceğimiz değerlere sıkı sıkıya sarılmak gerekiyor. Bu değerlerin bilinmesinden öte uygulanabilirliğinin artması hususunda hepimize ciddi görevler düşüyor.
Peki, daha iyi insan ilişkileri için, neler yapmak gerekiyor?
Değerli Okuyucular, insan iletişiminin başlığı selamdır. Müslüman girdiği ortamda selam vermenin bilincinde olmalıdır. Dinimiz selam vermeyi sünnet almayı ise farz olarak belirlemiştir. İslam dini selamı önemli ve değerli görürken, aynı zamanda bir zorunluluk olarak görmüştür. Karşılaştığımız her insanla istisnasız selam verelim. Selamı ilk veren her zaman biz olmaya çalışalım.
Hadis-i Şerifte ;
“Canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selamı yayınız!” (Müslim)
Selamın yanında, Saygılı olmak insan iletişiminin en temel taşlarından birisidir. İster yeraltı treni istasyonunda yanımızda oturan kişi olsun, isterse trafikte önümüzde seyreden araç sürücüsü olsun, tanımadığımız insanlara saygılı davranmamız gerekiyor. Çevremizdeki insanlarla mesafelerimizi (daha) çok saygı çerçevesinde geliştirmeliyiz.
“Şüphe yok ki, Allah yumuşak huylu, açık yüzlü kimseyi sever.” (Tirmizi)
Kusurlarımızı kapatan, etrafa yaymayan, aksine bize karşı saygılı ve sevgili yaklaşan birisiyle kötü ilişki kurmak mümkün değildir. Bizlerde karşımızdaki insanların kusurlarını kapatan taraf olmamız gerekiyor. Filan şunu yaptı, bu şunu yaptı gibi her gördüğünü dile getirmek, hem dile ziyan hem de insan ilişkileri için yanlış bir istikamettir.
Ne diyoruz; No “Gıybet”, No “fazla konuşma”, No” bizi ilgilendirmeyen şeylere karışmak”.”
Yes “Kusur kapatmak”, Yes “görmezden gelmek”, yes “büyük ve olgun davranabilmek.”
“Bir kul bir kulun kusurunu örterse, Allah Tealâ Hazretleri de onu kıyamette örter (günahlarını açığa vurmaz).”
Anadoluda derler “Hele bir omuz ver” diye. İlişkilerde birbirimize yapacağımız en güzel şey; destek olmaktır. Özellikte şehirlerde insan ilişkilerinin dip yaptığının farkındayız, ilişkiler yalama olma noktalarında , vidayı dönderdikçe yerinde dönüp duruyor. Ancak müslüman bir toplum için vazgeçmek yada geri dönmek gibi bir kavram yoktur. Biz dünyada kalan tek müslüman dahi olsak, kendimize yakıştığı gibi davranmak zorundayız. Karşımızdaki insanın ne yaptığı bizi çok ilgilendirmemeli, bir davranışı yaparken kendimize yakışanı yapıyorsak sorun yok demektir. Karşımızdaki çifte atıyor diye bizimde de çifte atmamız gerekmiyor. Herkes kendisine yakıştırdığını yapmalıdır.
Biz her mihvalde iyi davranmak zorundayız, iyi olmak zorundayız. Müslüman herkes için iyi şeyler isteyen, yardım etmeyi seven insandır.
“Sizden biriniz kendi nefsi için sevip istediği bir şeyi kardeşi (veya komşusu) için de sevip istemedikçe, gerçek mümin olamaz.”
Bir müslüman dostlarını, din kardeşlerini arkalarından savunur. Onlar hakkındaki doğru olmayan fikirlerini düzeltmeye çalışır.
“Bir kul kardeşine yardımda bulundukça, kendisine de Allah daima yardım eder.” (Müslim)
Gün içerisinde çok farklı insanlarla iletişim içerisinde oluyoruz. İletişim içerisinde olduğumuz insanların mertebelerine göre sohbet etmek ve muamele etmek gerekiyor. İnsanlara durum ve becerilerine göre hitap etmek gerekir. İnsanlarında bize muamelelerinde âlim bir insandan beklenen bir davranışın, cahil bir insandan beklemekte doğru bir davranış olmaz.
Müslüman farkını hissettiren, bilinçli, öfkesini kontrol edebilen ve insanlara yumuşak davranandır. Eğer inandığımız din bize insan ilişkilerinde bir fark kazandırmıyorsa mutlaka imanımızı gözden geçirmemiz gerekiyor.
Naif ve anlayış mekanizması gelişmiş bir insan, kendisine yapılmak istemediğini karşısına yapmayan insandır .Müslüman insan ilişkilerinde kabalığı bir hüner bilmeyen , insanlara akılları ölçüsünde muamele etmeyi ve insanlarla iyi geçinebilmeyi bilen insandır.
İyi bir iletişim için ; Anlaşması kolay bir insan olmak , tartışmaktan vazgeçen insan olmak, Hoşnutluğumuzu ifade edebilen, teşekkür etmeyi ve özür dilemeyi bilmek gerekir. İnsanların güzel yönlerini taktir edebilmek , kötü taraflarını ise ; “bir başkasının şu ayıbı var” keşke yapmasa diyerek başkası üzerinden örnek vererek dile getirmek ,insanları dinleyebilmek şarttır.
Hiçbirimiz hatası değiliz , ancak mükemmel bir dine mensup insanlarız.
Bize düşen görev daha iyi insan olabilmek.