Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan Ramazan’ın ilk teravih namazı, dün akşam ülke genelindeki camilerde kılındı.
İLK SAHUR YAPILDI
Ardından Ramazan’ın ilk orucu için gece sahura kalkıldı ve bugün ilk iftar yapılacak. İlk imsak bugün Iğdır'da saat 05.08'de gerçekleşti, ilk iftar yine Iğdır'da 18.02'de açılacak. Ramazan’ın ilk günü son imsak Çanakkale'de saat 06.18'de, son iftar Çanakkale'de 19.12'de yapılacak. Osmaniye, Kastamonu, Antalya, Bilecik, Denizli ve Balıkesir'de 12 saat 56 dakika ile en uzun, 30 ilde ise 12 saat 54 dakika ile en kısa oruç tutulacak. Geriye kalan 45 ilde 12 saat 55 dakika oruçlu kalınacak.
RAMAZAN AYI BU YIL 29 GÜN SÜRECEK
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının kameri ay hesaplamalarına göre, şevval ayının hilali, Ramazan’ın 29'uncu günü akşamı görüleceği için bu yıl Ramazan 29 gün sürecek.
FİTRE MİKTARI 180 LİRA
Bu yılın Ramazan temasını "İyilik Ayı Ramazan" olarak belirleyen Diyanet İşleri Başkanlığı, fitre miktarını ise 180 lira olarak kararlaştırdı.
İstanbul’da 3 bin 500 davulcu görev yapacak
Sultanahmet Camisi’nde ilk kez hatimli teravih Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Selami Aykut, Ramazan ayına özel birçok geleneğin geçmişten bugüne geldiğini, davulla sahura kalkmanın da bu geleneklerden birisi olduğunu söyledi. Selami Aykut, davulcuların Ramazan’a renk kattığını kaydederek “İstanbul’da Ramazan ayında 961 mahallede yaklaşık 3 bin 500 Ramazan davulcusu görev alacak. Mahallelerde muhtarların muhatap olduğu 1 davulcu vardır. Bu davulcuların da kendi ekibi var. Ramazan davulcularımızı mahalle muhtarlarımız belirliyor. Davulcular aynı mahallede yaşayan, uzun yıllardır aynı mahallede davul çalan, mahalleli tarafından tanınan kişilerden oluşuyor.” diye konuştu. Aykut, Ramazan davulcularının Ramazan boyunca yakalarına kart taktıklarını, bunun muhtarlar tarafından kendilerine temin edildiğini kaydetti. Ramazan’da korsan davulcuların ortaya çıktığını aktaran Aykut, yaka kartı olmayan davulculara vatandaşların bahşiş vermemesi gerektiğini vurguladı.
Sultanahmet Camisi’nde ilk kez hatimli teravih
Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Selami Aykut, Ramazan ayına özel birçok geleneğin geçmişten bugüne geldiğini, davulla sahura kalkmanın da bu geleneklerden birisi olduğunu söyledi. Selami Aykut, davulcuların Ramazan’a renk kattığını kaydederek “İstanbul’da Ramazan ayında 961 mahallede yaklaşık 3 bin 500 Ramazan davulcusu görev alacak. Mahallelerde muhtarların muhatap olduğu 1 davulcu vardır. Bu davulcuların da kendi ekibi var. Ramazan davulcularımızı mahalle muhtarlarımız belirliyor. Davulcular aynı mahallede yaşayan, uzun yıllardır aynı mahallede davul çalan, mahalleli tarafından tanınan kişilerden oluşuyor.” diye konuştu. Aykut, Ramazan davulcularının Ramazan boyunca yakalarına kart taktıklarını, bunun muhtarlar tarafından kendilerine temin edildiğini kaydetti. Ramazan’da korsan davulcuların ortaya çıktığını aktaran Aykut, yaka kartı olmayan davulculara vatandaşların bahşiş vermemesi gerektiğini vurguladı. Dün başlayan teravih namazı öncesi cami, temizlik ve bakımlarla Ramazan ayına hazır hâle getirilirken, kılınan ilk hatimli teravih için hazırlanan afişler de asıldı. 25 yıl müftülük yaptıktan sonra yeniden Sultanahmet Camisi’nde imamlığa dönen Recai Albayrak, teravih namazında yaşadığı heyecanı anlattı. Teravih namazının yatsı namazı sonrası 20 rekat olarak kılınan nafile bir namaz olduğunu ifade eden Albayrak, hatimle teravihin de sünnet olduğunu belirtti.