Türkiye Devleti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev‘i resmi törenle karşıladı.

Resmi ziyaret için Türkiye’ye gelen Nazarbayev’i, süvariler, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önündeki caddede karşıladı. Konuk Cumhurbaşkanı Nazarbayev’i protokol kapısına kadar eşlik etti.

Başkan Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’i, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ana giriş kapısında karşıladı. Başkan Erdoğan ve Nazarbayev’in merasim alanındaki yerlerini almalarının akabinde 21 pare top atışıyla beraber iki ülkenin milli marşları çalındı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı Türkçe “Merhaba asker” deyip selamladı. Törende tarih boyunca kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

Heyetlerin takdim edilmesinden sonra, merdivenlerde ülkelerinin bayrakları önünde tokalaşıp gazetecilere poz veren Başkan Erdoğan ve Nazarbayev daha sonra bire bir görüşme kısmına geçti. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Oturumu’na ve anlaşmaların imza törenine de iştirak edecek Başkan Erdoğan ve Nazarbayev, ortak basın toplantısı düzenledi.

Başkan Erdoğan beş anlaşmanın imza törenini bitirmiş olduklarını belirtip, “Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin her alanda mükemmel seviyeye ulaşması için önümüzdeki dönemde daha çok çalışacağız. Ekonomi, ticaret, savunma, kültür ve eğitim başta olmak üzere ikili gündemimizde yer alan diğer meseleleri de tüm veçheleriyle ele alma fırsatımız oldu. Görüşmelerimizde FETÖ terör örgütü ile mücadele konusunda fikir anlaşması yaptık. Tüm boyutlarıyla ortaya koyduk, ilgili arkadaşlarımızı görevlendirdik.” dedi.

Kazakistan’ın uluslararası arenada, Türkiye siyasetini desteklediğini belirten Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, konuşmasına şöyle devam etti:

“ Sayın Erdoğan’ı Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ni hayata geçirdiğinden dolayı tebrik ediyorum. Ortak tarih ve manevi zenginliklerimize dayanan işbirliğimiz devam etmekte. Kazakistan ile Türkiye’nin daha fazla görüşmesi gerekiyor. Benim öncülüğümle konsey kurulmuştu. Türkiye de bizimle beraber çalışmaya gönüllü olduğunu ifade etti. Şu anda Türk dili konuşan ülkeler kendi içindeki meseleleri çözerek bizimle beraber çalışmaya hazır olmaları, bizler için memnuniyet verici. Bizim başlıca amacımız iki ülke arasındaki iş birliğini genişletmek. Birçok Türk firmaları çalışma yapıyor. Geçtiğimiz yıl Erdoğan’ın Astana sürecinde eylem planları gerçekleştirmiştik. İki ülke arasında ticari yatırımı değerlendirdik. Yaklaşık 2 milyon dolarlık anlaşmalara imza attık.

Bugünkü görüşmelerimiz çerçevesinde, bilim, eğitim, teknoloji, tarım, askeri gibi konularda görüştük. İşbirliğimizi geliştirmek için her alanda potansiyele sahibiz. 1991 yılında 16 Aralık günü Kazakistan’ın bağımsızlığının ilan edildiği gün, dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal bizi aradı, bizi destekleyen ilk Cumhurbaşkanı oldu dünyada, bu nedenle müteşekkiriz, hiçbir zaman unutmayacağız.” dedi.

Ayrıca, Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev onuruna yemek verdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki basına kapalı verilen öğle yemeğine, TBMM Başkanı Binali Yıldırım ile iki ülke heyetleri de katıldı.

1,7 MİLYAR DOLAR CİVARINDA ANLAŞMA

Törende Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan hazır bulundu.

Dün, Ankara’daki JW Marriott Hotel’de yapılan Türkiye – Kazakistan Yatırım Forumu öncesinde Kassymbek, kardeş ülke Türkiye’nin Kazakistan için çok önemli yatırımcılardan biri olduğunu söylemiş, iki ülke arasında imzalanan 20’den fazla evrakla toplam miktarı 1,7 milyar dolar civarında anlaşma sağlanmıştı.

TÜRK KONSEYİ 6. DEVLET BAŞKANLARI ZİRVESİ’NDE BİR ARAYA GELMİŞLERDİ

Geçtiğimiz günlerde Kırgızistan’ın dönem başkanlığında düzenlenen Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi’nde Başkan Erdoğan ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev bir araya gelmişti.

Çolpon-Ata kentindeki Ruh Ordo Kültür Merkezi’nde, “Gençlik İşbirliği ve Ulusal Spor” temasıyla düzenlenen zirvenin ardından imzalanan sonuç bildirisinde, Konseyin Genel Sekreterliğine Kazakistan’ın eski Tahran Büyükelçisi Bagdad Amreyev’in getirildiği belirtilmişti.

Zirveye Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in yanı sıra Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in yanı sıra Özbekistan Devlet Başkanı Şefkat Mirziyeyov ile Macaristan Başbakanı Viktor Orban da onur konuğu sıfatıyla katıldı.

HAZAR DENİZİ ANLAŞMASI

Nazarbayev, Kazakistan’ın Aktau kentinde düzenlenen Hazar Ülkeleri Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılmıştı. Hazar denizine kıyısı olan Rusya, İran, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan arasında müzakereleri 20 yıldır devam eden Hazar Denizi anlaşması devlet başkanlarının imzalanmasıyla hukuki statü kazanarak yürürlüğe girmişti.

Trump, Asya üzerinde baskı ve gerginliği arttırmak için Afganistan Ticari yolunu bahane ederek bir askeri üs kurmayı planlamış, Beyaz Saray kaynaklarının Amerikan medyasına sızdırdığı bu bilginin ardından Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, Hazar Denizi bölgesinde ABD’ye ait bir üs kurulmasını planlamadıklarını, bunun söz konusu olmadığını söylemişti.

İmzalanan bu anlaşma başta ABD olmak üzere Hazar bölgesi dışında kalan yabancı ülkelerin bölgede asker bulundurma yolunu tamamen kapanmıştı.

Editör: TE Bilisim