Van’da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında “Göç İdaresi İl Müdürlüğü sorumlusu” olduğu iddiasıyla gözaltına alınan şüpheli O.I, örgütün kuruma özel önem verdiğini, kurum çalışanı mensuplarını, yükselmelerini sağlamak amacıyla uzmanlık sınavlarına yönlendirdiğini itiraf etti.Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturmasında gözaltına alınan O.I, ifadesinde örgütün yapısını anlattı.Üniversiteden mezun olduktan sonra çeşitli illerdeki cemaat okullarında öğretmenlik yaptığını belirten O.I, bu okullara öğrenci toplamak amacıyla kentteki esnafı dolaşarak broşür dağıttıklarını, kazandırılan öğrenci sayısının cemaatte hizmet ölçüsü sayıldığını kaydetti.Fakir öğrencilere yardım etmek isteyen öğretmenlere, “Bu işin ihlası bozulur, öğrenciler rencide olur.” şeklinde yanıt verilerek rıza gösterilmediğini dile getiren O.I, paraların belirlenen kişilerce toplandığını aktardı.

“Örgüt içinde sorgulama kavramı yoktur”

FETÖ‘nün Türkiye’yi İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum ve Adana olmak üzere 5 bölgeye böldüğünü, “il, bölge ve Türkiye sorumlusu” şeklinde örgütlendiğini anlatan O.I, şu bilgileri verdi: “FETÖ/PDY’nin genel yapısında şu düşünce hakimdir. İnsanlara İslamiyet’i anlatarak, insanlığa barışı getirmek temel görüştür. Peygamber Efendimizden sonra asrın alimlerinin geleceği, son alim olarak da Fetullah Gülen’in bu vazifeyi aldığı inancı tabana aktarılır ve bu düşünce, inanış hakimdir. Bu örgüt içinde sorgulama kavramı yoktur. Talimatlar, emirler sorgulandığında ‘hain’ yakıştırması yapılacağı korkusu taşınırdı. Bu yüzden sorgulama mekanizması yok gibidir. İnsanlar kendi içlerinde sorguladıklarını aktaramazlar. Genel olarak alt tabaka, örgütün hem imajı hem de maddi kaynağıdır. Alt kesim ile bu örgütün legal görünmesi sağlanır.

“Fakir ailelerin zeki çocukları alınırdı”

O.I, 17-25 Aralık sürecinin örgütün kabul etmek istemediği yıkılışın başlangıç dönemi olduğunu, bu dönemde tabanın dağılmasını engellemek amacıyla motive edici konuşmalar yapıldığını anlattı.O.I, şunları ifade etti: “Bu süreçten sonra birçok kişi örgütten ayrılmıştır. Bölge ve Türkiye sorumlularını alt tabaka bilmezdi. Süreçten sonra il sorumluları gizlilikle atanırdı ve yardımcılarından başka kimse il sorumlularınıtanımazdı. Cemaatin tabanını oluşturan insanların birçoğu fakir ailelerin zeki çocuklarıydı. Cemaat, bu insanları hedef alır, okumasına yardımcı olur ve kendine bağımlı hale getirirdi. Öğrenciler, cemaate kazandırılırken zeki olması önemliydi. Öğrenciden ışık görürlerse hizmete bağlı kalması istenir, cemaat kurumlarında çalışmaları sağlanırdı.”

Editör: Haber Merkezi