Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplu açılış törenine gitmek üzere gittiği Rize’de binlerce memleket sevdalısına hitap etti. Erdoğan’ın gündeminde 15 Temmuz’da Türkiye’ye işgal girişiminde bulunan FETÖ’cü hainlere yönelik uygulamalar, Başika’daki askeri varlık ve Fırat Kalkanı Harekatı vardı.

Vatandaşlıktan atıyoruz

Erdoğan, FETÖ’cü teröristlerin vatanının Türkiye olmadığını ve onları maşa olarak kullanan ülkelere sığınmaları gerektiğini belirterek, “Ne dedik, ‘İnlerine gireceğiz, onlar kaçacak, biz kovalayacağız’ dedik. Kovalıyor muyuz? Kaçıyorlar mı? Nereye kaçarlarsa kaçsınlar, şimdi kaçtıkları yerin vatandaşı olsunlar. Artık onlar bu milletin vatandaşı olarak anılmayacaklar” dedi.

Yüreğin varsa gel

Erdoğan, üst aklın taşeronu olan ve ABD tarafından şatosunda korunan FETÖ’nün terörist başı Gülen’e de seslendi. Gülen’in Türkiye’ye gelmeye cesareti olmadığını söyleyen Erdoğan, “Eğer sende zerre kadar yiğitlik varsa dön gel ülkene. Gel, gidip de Amerika’ya sığınma. Gel buraya o zaman, gel burada yargılan. Gelemez. Niye? Korkakların şanı kaçmaktır, kaçmak. Korkaklar, zafer takı dikemez, onu yiğitler diker” diye konuştu.

24 Ağustos’tan bu yana başarılı ile sürdürülen Fırat Kalkanı Operasyonu’nun gidişatını değerlendiren Erdoğan, Suriyeli muhacirlerin yerleştirileceği güvenli bölgenin Dabık’ın alınmasıyla oluşacağını aktararak, “Cerablus’a girdik, arkadan El Rai’ye girdik. Şimdi ilerliyoruz, nereye? Dabık’a ilerliyoruz ve orada 5 bin kilometrekarelik bir alanı terörden arındırılmış güvenli bölge olarak ilan edeceğiz. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok ama ülkemizde 3 milyon mülteci var. Onlara yer hazırlayalım, onlar topraklarına dönsünler, onları güvenli şekilde orada yaşatalım, atacağımız adım bu” ifadelerini kullandı.

Teröristler Musul’a giremez

Erdoğan, ABD’nin PKK’yı sokmak istediği, İran’ın Haşdi Şadi terör örgütüyle mezhep savaşları çıkararak kana bulama planları yaptığı Musul’a ilişkin de kritik mesaj verdi. Erdoğan, Türkiye’nin ne olursa olsun Musul operasyonuna katılıp, kirli planları bozacağını dile getirerek, “Kusura bakmayın Musul’un ne DAEŞ terör örgütüne ne de başka terör örgütlerine verilmesine müsaade etmeyiz” değerlendirmesini yaptı.

Başika üssü sigorta

Türkiye’nin DAEŞ’e karşı en etkili mücadeleyi verdiğini belirten Erdoğan, ABD’nin kuklası İbadi’nin Türk askerini çıkarmak istediği Başika kampı tartışmalarına, şu sözlerle nokta koydu: “ Biz, koalisyon güçleriyle beraber DEAŞ terör örgütüne ve diğer terör örgütlerine karşı orada mücadeleye varız. Başika üssümüz konusunda da kimse konuşmasın. Bu üs orada duracaktır. Duracaktır. Çünkü Başika aynı zamanda Türkiye’ye olacak terör saldırıları için bir sigortadır.”

ABD operasyon çekiyor

Erdoğan, ayrıca 15 Temmuz işgal girişiminde ABD’yi aklamaya çalışanlara tepki gösterdi. Erdoğan, Türkiye’nin Suriye ve Irak’ı özgürleştirmesine karşı çıkan devletin, 15 Temmuz’da FETÖ’cülere destek veren ABD olduğunu dile getirerek, “Türkiye’nin Suriye’de başlattığı operasyonu önlemek isteyenlerin, 15 Temmuz’un arkasında olmadığını söyleyenin ya dünyadan haberi yoktur ya da bizzat kendisi de bu işin içindedir. Aynı şekilde Başika’daki Türk askerinden rahatsız olanlarla ülkemizi Musul operasyonunun dışında tutmak için yırtınanlarla ‘15 Temmuz’un ilgisi yok’ demek, milletin aklıyla alay etmek demektir. Bunu biz yutmayacağız” şeklinde konuştu.

Erdoğan’a yeni kimlik kartı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından sürpriz bir hediye ile karşılaştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın ismini taşıyan yeni çipli kimlik kartlarını hediye etti. Soylu’nun hediye ettiği, kimlik kartları 2017’nin Ocak ayı itibariyle vatandaşa dağıtılmaya başlanacak.

Editör: TE Bilisim