Türkiye Cumhuriyeti Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan’dan Türkî devletler ve bütün bir İslam coğrafyasına seslendi. Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı birleşme çağrısında bulunan Erdoğan, “Doların egemenliğine artık yavaş yavaş son vermemiz gerekiyor” dedi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile başkent Bişkek’te İş Forumu’na katılan Erdoğan, Osmanlılar’ın yönetiminde yüzyıllarca huzur içinde yaşayan devletlerin yeniden farklı sınırlar altında bir arada olabileceğini ima ederek, ABD Yönetimi’nin zorbaca, baskıyla, spekülatif siyaset yürüttüğünü söyledi. Dış ticaretin en hızlı şekilde ‘dolar bağımlılığından’ kurtarılması gerektiğini savunan Başkan Erdoğan, yerel para birimleri önererek, ülkelerin daha çok kâr etmesinin yolunun ancak bu olabileceğini kaydetti.

“BİZ DE KAZANABİLİRİZ”

Türkiye ve Kırgızistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin istenilen seviyede olmadığının altını çizen Erdoğan, iki ülke birlikteliğinin oluşturduğu potansiyelin kullanılamadığını söyledi. Farklı sektörlerde 300 civarında ‘Türk sermayeli’ firmanın faaliyet gösterdiği Kırgızistan’da Erdoğan, Türk girişimcilerin 5 bin kadar Kırgız vatandaşına istihdam sağladığını hatırlatarak, 67 proje ile sadece ‘700 milyon dolar’ yatırım yapıldığını hatırlattı. Erdoğan, “Yerel para birimleri ile ticaret yaparsak, doların egemenliğini kırarız ve böylece biz kazanabiliriz” uyarısında bulundu. Erdoğan, “Türkiye ile Kırgızistan arasında yaklaşık 1 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi yakalanmalıdır” ifadesini kullandı.

“KİMSEDEN İZİN ALMAYIZ”

Ekonomi üzerinde şüphe bulutları oluşturulmaya çalışıldığının altını çizen Erdoğan, küresel manipülasyonlar ve spekülatif dalgalanmalar hakkında da “Uluslararası ticaretin dolara bağımlılığı giderek daha büyük bir sorun haline gelmeye başladı. Artık aramızda yerli ve milli parayı kullanmak suretiyle doların egemenliğine yavaş yavaş son vermemiz gerekiyor” dedi.

“BUNLAR CAMBAZ”

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları için de ‘cambaz’ ifadesini kullanan Erdoğan, “Malum kuruluşlar var ya, bunların her adımı politiktir. Bunlar cambazdır. Sakın cambazlara inanmayın. Kırgızistan’a yatırım, aynı zamanda Çin ve Rusya pazarına da yatırım olacaktır. İkili ticareti güven duygusuyla, kolaylaştırarak büyütelim” diye konuştu. Türkiye olarak, savunma sanayii başta olmak üzere, ekonomik bağımsızlığı da ‘tam anlamıyla’ tesis etmekte kararlı olduklarını belirten Erdoğan, “Rusya ile S-400 anlaşması yaptık. Birileri rahatsız oluyor. Kusura bakmayın, izin alacak değiliz” şeklinde konuştu.

“FETÖ her ülke için tehdittir”

Kırgızistan’daki Manas Üniversitesi’nde Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a fahri doktora unvanı verildi. Erdoğan, törende açıklama yaparak, “FETÖ, varlık gösterdiği her ülke için ciddi tehdittir. Polis, asker, yargıyı ele geçirirler; bir gece umulmadık şeyler olabilir. Biz damdan düştük, kardeşimiz Kırgızistan’ı uyarıyoruz” dedi. FETÖ’nün Türk-Kırgız ilişkilerini istismar ettiğini işaret eden Erdoğan, “FETÖ, terör şebekesi… Nerede bunun başı? Amerika’da. Dünyanın 160 ülkesinde faaliyet gösteriyor. Bu gücü nereden buluyor? Bu para nereden geliyor? Sadece Amerika’da ‘charter schooll’lar vasıtasıyla yıllık elde ettiği gelir 850 milyon Dolar’dır” değerlendirmesinde bulundu.

“Adalet sancağı düşmesin”

Adli Yıl Açılışı dolayısıyla mesaj yayınlayan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, “Tüm yargı mensupları, tarafını daima ‘hukukun üstünlüğünden’ yana seçmek zorundadır” dedi.

Erdoğan ‘3 Eylül’ mesajında, “Yargı mensuplarının tamamı, adalet sancağını, her hâl ve şart altında dimdik ayakta tutacak cesarete sahip olmalıdır. Bizler, ülkesinin ve milletinin birliğini, dirliğini, bekasını gaye edinen, adil bir şekilde hüküm veren, gerçek anlamda bağımsız ve tarafsız bir yargının işleyişini güçlendirme konusunda kararlıyız” diye konuştu. Başkan Erdoğan son olarak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yargının tarafsızlığına katkı sağlayacağını belirterek, cihana adalet armağan edeceklerini söyledi.

Editör: TE Bilisim