ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamaya göre Hindistan’ın Rusya’dan S-400 savunma füzelerini alması halinde yaptırıma maruz bırakılacağı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hindistan’ın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması halinde yaptırım uygulanacağını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hindistan’a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında 5 adet S-400 hava savunma sisteminin satışının yapılacağını bildirmişti.

S-400’LERE ALERJİSİ VAR

Türkiye, Rusya’dan S-400 savunma sistemlerinden satın alabilmek için giriştiği yoğun görüşmeler esnasında ABD ile de F-35 savaş uçakları için görüşmeler yürütüyordu. İlk etapta ABD senatosundan çıkan olumlu karar doğrultusunda bahse konu savaş uçaklarının sorunsuz bir şekilde Türkiye’ye teslim edileceği bildirilmişti.

Daha sonra Rusya’nın da S-400 füzeleri için olumlu adım atması hatta satışın bağlanması sonrasında ABD yönetimi, FETÖ/PDY ve PKK/YPG/PYD terör örgütleri adına faaliyet yürüttüğü gerekçesiyle tutuklanan ABD’li casus Andrew Craig Brunson’ı bahane göstererek F-35 teslimatında nazlanmış ve yaptırım tehdidi savurmuştu.

Şuanda halen faal durumda olan bir ABD yaptırım Türkiye ve İran üzerinde etkisini gösteriyor.

ÇİN’DE ŞIMARIK ÇOCUK TRUMP’IN TEHDİTLERİNDEN NASİBİNİ ALDI

İran ve Türkiye ile giriştiği gereksiz tehdit-yaptırım düellosundan önce ABD Başkanı Donald Trump gelişen dünya ekonomilerinden hatta kendine rakip gördüğü Çin’e ‘ticarette dengesizlik var’ gerekçesiyle alüminyum ticaretine ek vergi kararı almıştı. Bunun üzerine karşı hamle yapan Çin aradaki ayrım çatlağını derinleştirmiş, Çin-ABD ticaret savaşı şiddetlenerek büyümüştü.

S-400 TİCARETİ TRUMP’I DİĞER ÜLKELERE ‘KÜSTÜRÜYOR’

ABD Başkanı Trump rahat durmayarak diğer ülkelerle de arasını bozma niyetini sürdürüyor.

Rusya ile şiddetli geçimsizlik içerisinde olan Trump, Putin ile iş yapan herkese düşmanlık besliyor, tehdit dişlerini gösteriyor.

Türkiye-Rusya arasında S-400 ticaretinden oldukça rahatsız olan Trump yeni bir S-400 ticaretinin önüne geçmek için kolları sıvadı ve Hindistan-Rusya arasında gerçekleştirilmesi planlanan ticaretten Hindistan’ı sorumlu tuttu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada söz konusu S-400 ticaretinin gerçekleşmesi durumunda Hindistan’a da yaptırım uygulanacağı bildirildi.

Editör: TE Bilisim