Yeni sistemin oturması için zamana ihtiyaç olduğunu daha önce de yazdım. Parlamenter sistemden Türk tipi başkanlık sistemine geçildi. Dolayısı ile sistemin oturması kolay olmayabilir.

Hal böyle olunca da tıkanmışlık algısı ve sorunların ortaya çıktığı söylemleri gayet normal bir durumdur. Sorunların ortaya çıkması da öngörülebilir bir gerçek olmalı.

Tam da burada toplumun ihtiyaçlarına göre hızlı hareket edilmesi ve eksikliklerin giderilmesi çabası ortaya konarsa, toplumun kredisi de o derece uzar. Varsa sorun veya sorunlar düzelmesi umudu ile sineye çekilebilir.

Eğer ‘hiçbir sorun yok’ dersek, bu sefer de yeni sistemin oturmasına yardımcı olmuş olmayız.

Yeni sistemin oturması çalışmalarına AK Parti ne derece katkı sunuyor bence buna bakılmalı. Devlet yapısının yenilenmesi sürecinde bana göre AK Parti sadece izlemeyi ve sözlü desteklemeyi tercih ettiği izlenimi veriyor.  Daha da ötesi MHP’nin bu süreçte yeni sisteme daha çok sahip çıktığı varsayılıyor.

Bu durum parti teşkilatları ile yeni sisteme uyum konusunda sorun oluşturduğu gerçeğini de gündeme getiriyor. Dolayısı ile de AK Parti’nin gelişmesi ve büyümesinde katkısı olan değerlerin kopuşları gündeme oturuyor.

Bana göre sorun Ak Parti’nin, Cumhurbaşkanlığı sistemi ile uyumlu görüntü vermemesinden de kaynaklanmaktadır. Bu nedenle toplumda gerek AK Parti’de gerekse hükümette değişiklik beklentileri üst seviyeye ulaştı.

Bu nedenle hemen her gün bu değişikliklerden bahsedilmektedir. Sorun olmayabilir, ama kamuoyu algısında sorun olduğu gerçeği varsa bu algıyı da değiştirmek gereklidir.  Güven her şeyin başıdır. Güven kaybolduğunda başarılar da gölgede kalabilir.

Selam ve dua ile…