Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Meslek Yüksek Okulu Plastik Sanatlar Bölümü Öğretim Görevlisi M.T, kahvehanelerde yasak olan okey oyununun sağlıklı ve hijyenik bir şekilde oynanabilmesi için Virüs Geçirmez Okey Masası geliştirdi.
Zihni Sinir ölmedi, kalbimizde yaşıyor…
Bu müthiş buluşun mucidi OMÜ öğretim görevlisi M.T, “Koronavirüs pandemisinden dolayı kapalı mekânlarda oyun oynamanın yasak olduğu bir dönemde ne yapabiliriz diye düşünürken, inceledik. Bankalarda ve restoranlarda araya paravanlar konuluyor. Biz de bu olayı kahvehanede nasıl yapabiliriz diye bir proje geliştirelim dedik.
Ahşaptan bir şase içerisine, bir buçuk milim kalınlığında asetat kullanılarak, hem nefesin ve hem de olabilecek mikrobun geçmesini engelleyecek kalın bir malzemeyle bir düzenek kurduk.
Banka ve restoranlar ne kadar emniyetliyse bu da o kadar emniyetli. Böyle bir sistem dâhilinde kahvehanelerde de artık insanların yavaş yavaş oyun oynayarak stres atma olayını gerçekleştirmesini amaçlıyoruz” diyor.
Sistemli bir şekilde stres atma ‘olayı’ önemli tabii…
Virüs Geçirmez O.K. masasının iddialı bir yanı da; ‘bu sistemde yancıya yer yok’
Yancı nedir?
Dört kişiyle oynanan O.K. oyununa masa kenarından yanaşarak ‘seyrediyorum’ ayağına bol bol çay içip hesabın kabarmasını sağlayan ve oyuncuların hiç sevmediği ve fakat kahvecinin en çok sevdiği kişiye yancı denir.
Sistem nasıl çalışıyor peki, sistemi görelim;
Sistem masayı ahşap aksamla ortadan dörde bölüyor. Böylece fiziki mesafe sağlanmış oluyor.
Şeffaf asetat, oyuncuların temasını kesiyor ama birbirlerini görebiliyorlar.
Herkes masanın kendi bölümünde maske ve tek kullanımlık eldivenle oyununu oynuyor.
Masanın ortasındaki boşluktan da dezenfekte edilmiş oyun taşları sırası gelen oyuncu tarafından ıstakasına yerleştiriliyor.
Bu fotoğraf bir eski Türkiye zihniyetidir…
Bir de yeni Türkiye’ye bakalım…
Türkiye Gençlik Vakfı Samsun Şubesi tarafından, gençlerin bilim ve teknoloji alanında gelişmelerini sağlayabilmek için kurulan ‘İcathane Atölyesi’nde ortaokul öğrencileri, İHA-İnsansız Hava Aracı geliştirdiler.
TÜGVA Samsun Şubesi İcathane Atölyesinde ayrıca; Robotik Kodlama, Endüstriyel Tasarım, Havacılık ve Uzay, Mobil Uygulama Geliştirme, Bilgisayar Programı Yazma, 3 Boyutlu Tasarım ve Üretim, Elektronik Devre ve Robotik Sistem Tasarlama, Model Uçak ve Simülasyon eğitimleri de veriliyor.
İcathane Atölyesi’nin ortaokul öğrencileri, Samsun Üniversitesi’nin uçuş pistinde İHA’larının deneme uçuşunu da başarıyla gerçekleştirdiler.
TÜGVA Samsun Temsilcisi Mustafa Demir, İcathane Atölyesi’nde ortaokul öğrencilerini teknolojiyi kullanma seviyesinden, teknolojiyi geliştirme seviyesine taşımayı hedeflediklerini belirterek, “İHA gibi birçok başarılı projeyi gerçekleştiren öğrencilerimizin, gelecekte milli ve yerli üretime katkı vermelerini hedefliyoruz. Öğrenciler bu başarılarıyla bir sonraki yıl ulusal ve uluslararası robot yarışmalarına katılım belgesi almaya da hak kazandılar” dedi.
Ve bu da Yeni Türkiye…
Seçin birini…