DEMET İLCE / MUHABİR

Bağışıklık sistemini, içinde potansiyel olarak kanserli mutasyonlara sahip akciğer hücrelerinde görünen "kırmızı bayrak" proteinlerini arayıp yok edecek şekilde eğiterek çalışacak.

Oxford Üniversitesi, University College London ve Francis Crick Enstitüsü'nden uzmanlar, İngiltere Kanser Araştırmaları'ndan gelen nakit parayla aşıyla ilgili iki yıllık, 1,7 milyon sterlinlik bir araştırma yürütecek.

10 vakadan yedisi sigarayla bağlantılıdır.

UCL'den deney lideri Profesör Mariam Jamal-Hanjani şunları söyledi:

"Akciğer kanseri olan kişilerin yüzde 10'undan azı, hastalıklarıyla 10 yıl veya daha uzun süre hayatta kalıyor, bu değişmeli. Aşının tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 90'ını kapsayabileceğini düşünüyoruz. Akciğer kanseri riskinizi azaltmanın en iyi yolu olarak sigarayı bırakmanın yerini almayacak ancak en erken evre kanserlerden bazılarını önlemenin bir yolunu sunabilir."

Kanser araştırmalarının altın çağındayız

LungVax adı verilen aşı, Oxford AstraZeneca Kovid aşısıyla aynı teknolojiyi kullanacak.

Neoantijen adı verilen tehlikeli kanser öncesi proteinlerden bir DNA parçasını taşımak için zararsız bir şempanze virüsü kullanacak.

Beyaz kan hücreleri daha sonra bu proteinleri tanımayı öğrenecek ve onları gördükleri anda öldürecek, böylece ölümcül hücrelerin çoğalarak tümör oluşturmasını önleyecek.

Araştırmacılar önce teknolojiyi laboratuvarda test edecek, ardından akciğer kanseri riski yüksek olan orta yaşlı sigara içenlerden başlayarak insan denemelerine başlayacak.

Bunlar, aşının halka yayılması durumunda muhtemelen aşının verileceği kişilerdir.

Domuz omuz nedir? Domuz omuz nedir?

Oxford Üniversitesi'nden Profesör Tim Elliott şunları söyledi:

“Kanser, vücudumuzun bir hastalığıdır ve bağışıklık sisteminin normal ile kanser arasında ayrım yapması zordur. Kanseri tanımasını ve ona saldırmasını sağlamak, günümüzde kanser araştırmalarındaki en büyük zorluklardan biridir. Pandemi sırasındaki denemelerde görülen başarıyı tekrarlayabilirsek, yalnızca Birleşik Krallık'ta her yıl on binlerce insanın hayatını kurtarabiliriz."

Cancer Research UK CEO'su Michelle Mitchell şunları ekledi:

"Araştırmanın altın çağındayız ve bu, akciğer kanserinden sağ kalımı dönüştüreceğini umduğumuz birçok projeden biri."

AKCİĞER KANSERİ NEDİR?

Akciğer kanseri en sık görülen ölümcül kanserdir.

Yeni vakaların yarısından fazlasını oluşturan prostat, meme ve bağırsakla birlikte yaygın bir kanser olarak kabul ediliyor. Her yıl yaklaşık 49.000 kişiye akciğer kanseri teşhisi konuluyor ve 35.000 kişi bu hastalıktan ölüyor. Her 10 hastadan yalnızca biri teşhis konulduktan sonra on yıl veya daha uzun süre hayatta kalıyor ve akciğer tümörleri Birleşik Krallık'ta kanser ölümlerinin yüzde 21'ini, vakaların ise yalnızca yüzde 13'ünü oluşturuyor. Bu kadar ölümcül olmasının temel nedeni, belirtilerin erken evrelerde belirgin olmamasıdır. İşaretler göründüğünde aşağıdakileri içerebilir:

  • Üç hafta veya daha uzun süren ve canınızı acıtabilecek bir öksürük
  • Tekrarlanan göğüs enfeksiyonları
  • Kan tükürme
  • Nefes darlığı
  • Olağandışı yorgunluk

NHS rutin olarak akciğer kanseri taraması yapmıyor ancak hastalığı daha erken yakalamak amacıyla sigara içenlere ve yüksek risk altındaki sigarayı bırakmış olanlara daha fazla test sunuyor. Test, röntgen ve göğüs BT taramalarını içerebilir. Sigara içmek akciğer kanseri için bir numaralı risk faktörüdür ve vakaların yaklaşık yüzde 70'ini oluşturur. İşyerinde asbest, kömür dumanı veya silika gibi diğer dumanları veya zehirli maddeleri soluyan kişiler için de risk daha yüksek olabilir.

Muhabir: Demet İlce