2015 yılında ABD merkezli kurulan Discord, 200 milyon civarında aylık aktif kullanıcısıyla sesli, görüntülü ve yazılı iletişim imkânı sunuyor. Ancak, platformun başta oyun toplulukları olmak üzere çeşitli gruplar tarafından suistimal edilmesi endişe yaratıyor.

Nefret Söylemi ve Zorbalığın Olduğu Platformda Çalıntı Kredi Kartı Bilgileri de Satılıyor

Discord, nefret söylemi, zorbalık ve çalıntı kredi kartı bilgilerinin satışı gibi yasa dışı içeriklerin yayılmasına zemin hazırlayan bir platform olarak eleştiriliyor. Geçmişte bazı sunucularda bu tür içeriklerin ortaya çıkması, sosyal medyada çeşitli tepkilere yol açtı. Kullanıcıların çoğunluğunu oluşturan 24-34 yaş aralığındaki kişilerle birlikte genç yaş grubundaki kullanıcıların platformda maruz kaldığı riskler, ciddi bir sorun olarak öne çıkıyor.

Türkiye ve Rusya'da Yasal Gerekliliklere Uyulmadı: Erişim Engeli Getirildi

Türkiye'de, birkaç kullanıcının Discord üzerinden uygunsuz paylaşımlar yaptığının tespit edilmesi üzerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından platforma erişim engeli getirildi. Benzer şekilde, Rusya’da da Discord, yasal gereklilikleri yerine getirmediği gerekçesiyle engellendi. Roskomnadzor, platformun terörist ve aşırılıkçı amaçlarla kullanıldığını, kullanıcıların kandırıldığını ve yasa dışı bilgilerin yayıldığını belirtti.

Yasa Dışı Gruplar'a Bilgi Paylaşımının Olmadığı Bir Platform!

İstanbul Ticaret Üniversitesi Siber Güvenlik Programı Başkanı İbrahim Gündüzgil, Discord’un kontrolsüz kullanımının yasa dışı gruplar için cazip hale geldiğini ifade etti. Gündüzgil, bu grupların bilgi paylaşımının olmadığı bir platform aradığını belirterek, ebeveynlerin dijital platformlar hakkında bilgi sahibi olmalarının önemine dikkat çekti. 

KVKK, yapay zeka kullanıcılarını mahremiyet konusunda uyardı KVKK, yapay zeka kullanıcılarını mahremiyet konusunda uyardı

Gündüzgil ayrıca, Discord'un Türkiye'de de milyonlarca kullanıcısı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu kullanıcıların büyük çoğunluğu 18 yaşın altında. Platformu kullanan çocukla, ebeveynler arasında dijital bağın olmaması sebebiyle mağduriyetler ortaya çıkıyor. Her ebeveynin kullanılan dijital platform hakkında az da olsa bilgi sahibi olması gerekiyor. Çocukları en fazla tuzağa şu şekilde düşürüyorlar: ismini, soyismini öğrendiği çocuğun farklı platformlardan verilerini araştırarak, elde ettiği aile bilgisi, adres ve telefon bilgisiyle çocukları tehdit ediyorlar. 'Seni ifşa ederiz, bilgilerin elimizde' diyerek çeşitli taleplerde bulunuyorlar. Karşıdaki kişi neyi yaptırmak istiyorsa çocuğu ona yönelik kullanmaya başlıyor. Bunların önüne geçmek için kontrol mekanizması en önemli husus."

Kaynak: AA