Anayasa Mahkemesi “laik devlet niteliğinin ve Atatürk devrimciliğinin korunması prensiplerine aykırı” bulduğu için 20 Mayıs 1971’de Rahmetli Necmettin Erbakan’ın genel başkanı olduğu Millî Nizam Partisi’ni (MNP) kapattı. Aynı kadro, 11 Ekim 1972’de, Millî Selamet Partisi (MSP) adıyla bir parti kurdu.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan 20 Ekim 1973’te partinin genel başkanı oldu. 14 Ekim 1973 seçimlerinde MSP 1,2 milyon oy aldı, yüzde 11’lik bu oyla 48 milletvekiliyle meclise girdi. Senato seçimleri sonucunda ise 3 senatörlük kazandı.26 Ocak 1974’te CHP-MSP koalisyonu kuruldu.

MSP, 12 Eylül 1980’e kadar, Türkiye’nin siyasal yaşamında etkin bir rol oynadı. Üç kez koalisyon hükûmetlerinde yer aldı. 12 Eylül Askerî Yönetimi tarafından diğer partilerle birlikte kapatıldı.19 Temmuz 1983’te avukat Ali Türkmen başkanlığında MSP’nin görüşlerini benimseyen Refah Partisi (RP) kuruldu. RP, ilk olarak 25 Mart 1984’te Ahmet Tekdal başkanlığında yerel seçimlere katıldı. Oyların yüzde 4,44’ünü alarak Urfa ve Van belediye başkanlıklarını kazandı.

RP, Kasım 1987’de yapılan milletvekili erken genel seçimlerine Necmettin Erbakan başkanlığında girdi. Oylarının oranını yüzde 7,16 oranında yükseltti. Mart 1989’da yapılan Belediye Başkanlığı Seçimlerinde Türkiye genelinde toplam oy oranını yüzde 9,8’e çıkardı. Kahramanmaraş, Sivas, Şanlıurfa, Van ve Konya illerinin belediye başkanlıklarını kazandı.

20 Ekim 1991 Milletvekili Erken Genel Seçimine Refah Partisi, Milliyetçi Çalışma Partisi, Islahatçı Demokrasi Partisi üçlü ittifak olarak katıldılar. Anayasaya göre iki ve daha fazla partinin birleşerek seçime katılmalarının yasak olması sebebiyle bu üç partinin ittifakları kâğıt üzerinde oldu. Seçimlere bu şekilde katılan Refah Partisi, Türkiye genelinde kullanılan seçmen oylarının yüzde 16,90’ını alarak TBMM’ye 62 milletvekiliyle girdi.

Refah Partisi, 1994 Yerel Seçimlerinde büyük bir başarı gösterdi veyüzde 19,14 oranında oy alarak, İstanbul ve Ankara belediye başkanlıklarını kazandı. 24 Aralık 1995 genel seçimlerinde yüzde 21,38 oy oranıyla 158 milletvekilliği kazandı ve birinci oldu.

Erbakan, başbakanlığında Doğru Yol Partisi ile(DYP) koalisyon hükûmeti (Refahyol Hükümeti) kurdu. 28 Şubat sürecinin ardından 1997 yılının haziran ayında RP’ninDYP ile olan protokolü gereği başbakanlığı DYP genel başkanı Tansu Çiller’e vermek üzere Erbakan istifa itti. Ancak Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel askerin de baskısı ile hükümeti kurma görevini mecliste çoğunluğu olmamasına rağmen Anavatan Partisi genel başkanı Mesut Yılmaz’a verdi. Refahyol hükümeti dağıldı.

21 Mayıs 1997’de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, iktidarda iken RP hakkında, “Lâik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri” gerekçesiyle dava açtı. Refah Partisi’nin kapatıldığı, 16 Ocak 1998’de Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından açıklandı.

Açıklamanın hemen ardından Rahmetli Erbakan Meclis’te yaptığı basın toplantısında şu tarihi dersi verdi:

“Bu karar tarihin akışı içerisinde basit bir noktadır. Halkımızın muazzam bir bölümünün partisi olan Refah Partisi ve onun davası, bu kararlarla zerre kadar etkilenmez. Bu kararlardan tek bir sonuç çıkar; Refah partisi davasının, çok daha büyüyüp gelişeceği kesinlikle açıktır. Milletimize saadetler diliyorum. İnşallah milletimiz bu saadete, Refah Partisinde bugüne kadar inançla çalışan insanların gayretleri ile ulaşacaktır. Bunda da kimsenin şüphesi olmasın.

Yürünen yol tek ilah olan yaratıcının rızası için ve onun rızasına uygun ise şerefli bir geçmiş bırakır insan ardından. Rahmetli Erbakan aynı gün, hem Saadet Partisi’nin aynı kadro ile kurulacağının işaretini verdi, hem de bu davanın çok daha büyüyüp gelişeceğinin haberini verdi. Rahmet ve minnetle anıyorum.

Selam ve dua ile…