Fanatik Yahudi cemaatleri, günlerdir taraftarlarına Kurban Bayramı’nın ilk günü sabahı kalabalık gruplar halinde Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleme çağrılarında bulunuyordu.

Hatta İsrail hükümetinden Pazar günü Mescid-i Aksa’yı kapatıp Müslümanların girişine izin vermemesini dahi istediler.

Bu yıl Kurban Bayramı’nın ilk günü, Yahudilerin Kudüs’teki tarihi tapınaklarının yıkıldığına inandıkları ve “Tişa BeAv” adını verdikleri matem ve oruç gününe denk geldi.

Mescid-i Aksa’yı yıkıp enkazı üzerinde “Süleyman Mabedi”ni inşa etmek isteyen Yahudiler, bayramın ilk günü işgal güçleri himayesinde Mescid-i Aksa’da ayin yapacaklarını açıkladılar.

Plana göre Mescid-i Aksa kapatılmasa bile Müslümanlar bayram namazından hemen sonra dışarı çıkarılacak ve Yahudi yerleşimciler her zaman olduğu gibi el-Mağaribe Kapısı’ndan gruplar halinde Mescid-i Aksa’ya girecekti.

Yahudi cemaatlerinin bu girişimine karşılık Kudüs’teki Yüksek İslami Heyet, Vakıflar ve İslami İşler Konseyi, Fetva Kurulu Cuma günü sabah erken saatlerde ortak bir bildiri yayınladı ve Pazar günü Mescid-i Aksa hariç Kudüs’teki tüm camilerin kapalı olacağını duyurdu.

Bildiride kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk Kudüslülerin tamamı bayram namazı için Mescid-i Aksa’ya davet edildi.

Kudüs ve Filistin Diyarı Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin de Mescid-i Aksa’daki Cuma hutbesinde bayram namazının bir saat geciktirilerek 06.30 yerine 07.30’da kılınacağını açıkladı.

Kudüslüler bu bayram Yahudi cemaatlerinin baskınlarını önlemek için Mescid-i Aksa’da nöbet tutmaya karar vermişlerdi.

Birçok aile bayramda Mescid-i Aksa’da olacağını duyurdu ve bayramlaşmak isteyenlerin ziyaret için Mescid-i Aksa’ya gelmelerini istedi.

Filistinli âlimler, Kudüs halkına bayramın ilk günü Mescid-i Aksa’yı boş bırakmaması çağrısında bulundu ve kurbanlarını bayramın ikinci günü kesebileceklerini söyledi.

Dün sabah yüzlerce Yahudi yerleşimci de el-Mağaribe Kapısı önünde toplanarak İsrail polisinin Mescid-i Aksa’ya girmelerine izin vermesini bekledi.

Yahudi yerleşimcilerin başında fanatik haham Yisrael Ariel vardı.

Buna karşılık yüzerce Filistinli de olası bir baskın girişimine karşı koymak için el-Mağaribe Kapısı’nın Mescid-i Aksa içinde kalan tarafında toplandı.

Dün Mescid-i Aksa’nın avlusu balonlarla ve çiçeklerle süslenmişti.

Bayram namazından sonra saat 09.30’dan öğleye kadar çocuklar için çeşitli oyunlar planlanmıştı.

Fakat işgal polisi Mescid-i Aksa’da nöbet tutan Müslümanlara vahşice saldırdı.

Saat 11.00’e gelirken de Yahudi yerleşimcilerden ilk grup el-Mağaribe Kapısı’ndan Mescid-i Aksa’ya girdi.

Yahudiler ilk kez Kurban Bayramı’nın birinci günü Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi.

Mescid-i Aksa’yı yıkıp “Süleyman Mabedi”ni inşa etme hayallerine doğru adım daha yaklaştılar.

***

Kurban Bayramı’nın ilk gününü maalesef Mescid-i Aksa’daki üzücü gelişmeleri takiple geçirdik.

Allah bu ümmete en kısa sürede Mescid-i Aksa’nın ve işgal altındaki tüm kutsal mekânlarımızın özgürlüğe kavuştuğu günleri göstersin.

Bayramınız mübarek olsun.