Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi adaleti ve etkinliğini sağlamak amacıyla büyük şirketlere yönelik denetim seferberliği başlattıklarını duyurdu. Şimşek, "Dürüst mükellefin her zaman yanında olurken, çok kazanan ancak az vergi ödeyen mükelleflerin de takibini bırakmıyoruz," şeklinde konuştu.

AB ülkeleri 9 aylık dönemde Türkiye'nin ihracatından yaklaşık yüzde 42'lik pay aldı AB ülkeleri 9 aylık dönemde Türkiye'nin ihracatından yaklaşık yüzde 42'lik pay aldı

Yoğun Denetim Programı

Bakan Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı birimlerinin kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında aralıksız çalıştığını belirtti. Bu kapsamda, Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığına bağlı vergi müfettişlerinden oluşan ekiplerin, yurt genelinde büyük şirketlere yönelik yoğun bir denetim programına hazırlanacağını ifade etti. İlk etapta yaklaşık 500 vergi müfettişinin katılımıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya başta olmak üzere 31 ilde denetimlerin yoğunlaşacağı ve ilerleyen dönemde yurt geneline yayılacağı bilgisi verildi.

Risk Analizleri ve İzaha Davet

Bakan, yüz binlerce mükellefi kapsayan ve makine öğrenmesi analizlerinin de kullanıldığı risk analiz çalışmalarının sürdüğünü aktardı. Bu bağlamda, riskli olduğu değerlendirilen 3.400 büyük şirketin izaha davet edileceğini vurguladı. İzaha davet edilecek konular arasında enflasyon düzeltmesi hükümlerinin mevzuata aykırı şekilde uygulanması, kayıt dışı hasılat elde edilmesi ve işletmeye ait banka hesap numarası yerine üçüncü kişilerin IBAN hesapları üzerinden tahsilat yapılması gibi konular yer alacak.

Vergi Matrah Farkı

Bakan Şimşek, izaha davet edilen büyük şirketlerin, ilgili dönemler için 23 milyar liralık vergi matrah farkını eksik beyan ettiğinin tespit edildiğini açıkladı. Bu süreçte izahları yeterli görülen mükelleflerin vergi inceleme süreçlerinden kurtulacağını, izah vermeyenler veya izahları yetersiz bulunanların ise vergi incelemesine sevk edileceğini söyledi.

Adalet ve Etkinlik Vurgusu

Bakan, "Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz çerçevesinde sahada büyük şirketlere yönelik çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamaya yönelik tüm sektörlerde denetimlerimiz artarak devam edecek," ifadelerini kullanarak, kayıt dışılıkla mücadele etmenin yanı sıra dürüst ve vergiye uyumlu mükellefleri de rekabet eşitsizliğine karşı koruyacaklarını belirtti.

Bu denetim seferberliği, Türkiye'de vergi sisteminin daha adil ve etkin bir şekilde çalışmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: AA