2024'te ana mevduat oranını yüzde 3'e indiren ECB, ekonomik ve enflasyon eğilimlerine göre faiz oranlarının daha da düşebileceğini öngörüyor. Bazı analistler, ticaret riskleri ve küresel belirsizliklerin artması durumunda faiz oranlarında daha derin kesintilerin yaşanabileceğini öne sürüyor.

Cevdet Yılmaz: Merkez Bankası rezervi yaklaşık 165 milyar dolara ulaştı Cevdet Yılmaz: Merkez Bankası rezervi yaklaşık 165 milyar dolara ulaştı

ECB'nin "Nötr" Faiz Oranı Hedefi

ECB'nin faiz indirimi kararı, düşen enflasyon ve yavaşlayan büyüme ile şekilleniyor. Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon, Ocak 2024’te yüzde 2,8 iken Kasım ayında yüzde 2,2’ye geriledi. Üçüncü çeyrekte ekonomik büyüme ise yıllık bazda sadece yüzde 0,4 olarak kaydedildi.

ECB Başkanı Christine Lagarde, Vilnius’ta yaptığı bir konuşmada, "Uzun bir sıkı politika döneminden sonra, [yüzde 2] hedefimize zamanında döneceğimize olan güvenimiz arttı" dedi.

ECB, Aralık ayında yayınladığı para politikası açıklamasında, "gerekirse yeterince kısıtlayıcı kalma" taahhüdünü kaldırarak, daha uygun bir yaklaşım sergileme sinyali verdi.

Son makroekonomik projeksiyonlar, enflasyon tahminlerinde küçük aşağı yönlü revizyonlar gösteriyor. 2025 için enflasyon tahminleri yüzde 2,1, çekirdek enflasyon ise yüzde 2,3 olarak belirlendi. 2026 için enflasyon hedefi ise yüzde 1,9 olarak öngörülüyor.

ECB'nin, "nötr" faiz oranı olarak kabul edilen yüzde 2'ye doğru bir adım atması bekleniyor. Bu, ekonomik dengeyi korurken büyümeyi ne teşvik edecek ne de sınırlayacak bir oran olarak görülüyor.

2025 İçin Faiz İndirimleri Bekleniyor

Para piyasaları, ECB'nin 2025’te faiz oranlarını bir puan daha indirmesini ve mevduat faiz oranını yüzde 2’ye çekmesini bekliyor. BNP Paribas ekonomisti Guillaume Derrien, "ECB, para politikası gevşetme konusunda temkinli bir yaklaşımı tercih ediyor. 2025'teki her para politikası toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimleri bekliyoruz" dedi.

ECB, Tüm Ekonomik Sorunlara Çözüm Olamaz

Ancak bazı analistler, ECB'nin faiz oranlarını daha da aşağı çekme konusunda temkinli olduğunu ve bunun sadece para politikası ile çözülemeyen ekonomik zorlukların olduğu bir dönemde gerçekleşeceğini belirtiyor. PGIM Fixed Income Avrupa Başekonomisti Katharine Neiss, ECB'nin faiz indirimlerinin sona ermek üzere olabileceğini söyledi.

ECB Başkanı Christine Lagarde da, "Para politikası kararlarının esnek olduğunu ve önceden belirlenmiş bir yol haritasına dayanmadığını" vurguladı. Ayrıca, bölgenin önemli ekonomik zorluklarının yalnızca para politikasıyla çözülemeyeceğini belirterek, ECB'nin "her şeyin çözümü" olamayacağını ifade etti.

Ticaret Riskleri ve Derin Faiz İndirimleri Beklentisi

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’den yapılan ithalatlara yüzde 60 gümrük vergisi ve diğer ülkelere yüzde 10 genel bir gümrük vergisi uygulama vaatleri, euro bölgesi için büyük riskler taşıyor. Avrupa'nın ihracata dayalı sanayileri, azalan küresel ticaret hacmi nedeniyle ciddi tehditlerle karşı karşıya.

Bank of America ekonomisti Ruben Segura Cayuela, ECB’nin daha derin faiz indirimlerine gidebileceğini belirterek, "Ticaret politikası belirsizliğinin ve gümrük vergilerinin etkisiyle ECB, 2025’te faiz oranını yüzde 1,5’e çekebilir" dedi.

Goldman Sachs ekonomisti Sven Jari Stehn de, ekonomi görünümüne göre faiz indirimlerinin hızlanabileceğini ve 2025 ortasında mevduat oranının yüzde 1,75'e çekilmesinin beklendiğini vurguladı.

ABN Amro’dan Bill Diviney ise, ticaret tarifelerinin euro bölgesinde enflasyonu daha da aşağı çekeceğini ve ECB'nin faiz oranını yüzde 1’e kadar indirebileceğini öngördü.

Kaynak: Haber Merkezi