Yok, o anladığınızdan değil! Oyum elbette ki “Evet”. Ama bu ‘Evet’in içerdiği ‘Hayır’ları anlatacağım kısaca. Bu vurgu, aklınızı karıştırsa da önemli.

Referandum için sahada gezen arkadaşların, özellikle gençlerin ‘hayır’ deme heveslerini dikkate alması gerekiyor. Bu, psikolojik bir gerçektir. Gençler, otoritenin her türlüsüne mesafelidir; statükoya karşıdır, üstencileri sevmez, diktaya ille de ‘hayır’ der. Kanı kaynar gençlerin. İsyanı severler.

Şunu kulağa küpe edelim: Bu referandumla Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘başkan’ seçiyor değiliz. İsterse, kısmet olursa, Recep Tayyip Erdoğan’ın da aday olabileceği yeni bir sistemi oyluyoruz. Bu sistem gelirse, kimse ‘tek adam’ olamayacak. Milletin doğrudan seçtiği biri, millet adına iradesini kullanacak biri. Artık, egemenlik Anayasa Mahkemesi’nin uygun görmesi kaydıyla, darbe artığı MGK’nın izin vermesi şartıyla milletin olmaktan çıkacak. Doğrudan milletin olacak. Milletin seçtiği adam, millet kadar çok-adamdır, millet kadar sağduyuludur.

Şunu da kabul edelim. Bu referandum, Recep Tayyip Erdoğan’ın milleti ve devleti adına ortaya koyduğu iradenin oylanmasıdır. Buradan bakınca, pratikte oylanan Erdoğan’dır; amennâ. Öyleyse Erdoğan kimdir; hatırlayalım.

Recep Tayyip Erdoğan ‘Hayır’cıların önde gidenidir. Birincisi, Erdoğan, tek parti döneminden beri birikerek tortulaşmış alışkanlıklara, artık iyice kokuşmuş teamüllere itiraz eden biridir. Türk ırkçılığının provoke ettiği Kürt ırkçılığına manivela olarak kullanan PKK terörüne, bu terörün bahane olarak kullandığı az gelişmişliğe ‘Hayır!” diyen adamdır. İkincisi, Erdoğan, yerinde saymaya isyan eden, “böyle gelmiş böyle gider!”cilere karşı çıkan adamdır. Üçüncüsü, milletine kör ve sağır bürokratik vesayete sonuna kadar isyan eden adamdır. Dördüncüsü, milletini ezik ve sessiz gören, halkın iradesine güvenmeyen Kemalist uygulamaları kıran adamdır. Beşincisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan bu yana, başbakan olarak da, cumhurbaşkanı olarak da, milletini küçük gören, halkını yok sayan devletçi anlayışa direnen adamdır. İla ahir…

Delikanlıların iyi bilmesi gerek ki, kelimenin tam anlamıyla ‘Hayır’cıdır Erdoğan. ‘Hayır’ların devam etmesi için ‘Evet’ dememizi istiyor bu defa. ‘Evet’ zarfının içinde, yüzlerce ‘Hayır!” demeler var. Ben de bu ‘Hayır’ları perçinlemek adına ‘Evet’ diyorum.

Sonuna kadar!..

Delikanlıların iyi bilmesi gerek ki, kelimenin tam anlamıyla ‘Hayır’cıdır Erdoğan. ‘Hayır’ların devam etmesi için ‘Evet’ dememizi istiyor bu defa…