Sağlık

Yatmadan önce gece geç saatte yemek yemenin artıları ve eksileri

Kimse yatağa aç gitmek istemez ama yatmadan önce yemek yemek zararlı mıdır? Yazımızda size yatmadan önce yemek yemenin artılarını ve eksilerini anlatacağız.

Abone Ol

1. Mide yanması yaşayabilirsiniz

Normalde yediğiniz yemeğin sindirilmesi sırasında üretilen asit midede bulunur. Sıvı akışını aşağıya doğru zorladığı için yerçekiminin burada büyük faydası vardır. Ancak yatakta uzandığınızda asit mideden geçerek sindirim sisteminin hassas kısımlarıyla temas edebilir. Bu nedenle mideniz doluyken yatakta yatmak mide yanmasına, yani göğsünüzde veya boğazınızda ağrılı bir yanma hissine neden olabilir.

2. Uyku kalitesi etkilenir

Gece geç saatlerde yatmadan hemen önce büyük bir yemek yerseniz  , tam sindirim süreci siz uyurken de devam eder . Kötü uykunun nedeni herkeste farklı olabilir. Metabolizma aşamasında zihninizin daha aktif olması, yatmadan önce yediğiniz yemeği sindirmek için enerji harcamanız ve bu da daha az derin uyumanıza neden olabilir. Bir başka neden de mide ekşimesi belirtileri nedeniyle uyanık kalmanız olabilir. Aynı zamanda ne tür yiyecek yediğinize ve ne kadar yediğinize de bağlıdır.

3. Canlı rüyalar veya kabuslar daha yaygın hale gelir

Kötü rüyalar yüzünden yatakta bir o yana bir bu yana dönüp durduğun zamanı hatırlıyor musun? Ayrıca geceleri yediğiniz yiyeceklerden de kaynaklanabilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi gece geç saatlerde yediğiniz yemekle metabolizmanızın tetiklenmesi beyninizin daha aktif olmasına neden olur. Daha sonra, rüya görmenin çoğunun gerçekleştiği zaman olan hızlı göz hareketi (REM) uykusu adı verilen uykuya girersiniz. Bu nedenle, geceleri gerçekten canlı, hatta belki de ürkütücü rüyalar gördüğünüzü fark ederseniz, yatma vaktine bu kadar yakın bir zamanda yemek yemeyi bırakmaya çalışın.

4. Daha sık idrara çıkma isteğiyle uyanacaksınız

Bazı insanlar, noktüri olarak bilinen gece idrara çıkma ihtiyacında artış yaşarlar. Bu, günün geç saatlerinde yediğiniz yiyeceklerdeki kafein miktarıyla ilgili olabilir. Bu, yediğiniz yemeğin idrar söktürücü olabileceği, başka bir deyişle daha fazla idrara çıkmanıza neden olabileceği anlamına gelir. Tabii ki kahvede de bulunabilir. Ancak çay, çikolata içeren pişmiş tatlılar ve bazı ilaçlar gibi yatmadan önce yiyebileceğimiz diğer yiyeceklerde de bu maddenin mevcut olduğunu pek çok kişi bilmiyor  .

5. Kilo bile alabilirsiniz

Geç yemek yediğinizde ve yatmadan önce yeterince zaman geçmediğinde, vücudunuza yediğiniz yemeğin kalorilerini yakması için yeterli zaman vermezsiniz. Bu nedenle, büyük bir yemekten sonra kendinizi çok uykulu hissedip küçük bir şekerleme için kanepeye uzanmak isteseniz bile, bu karar vücudunuz için kötü olabilir. İstenmeyen (ve gereksiz) kiloların gizlice akmasını istemiyorsanız, yatmadan önce yemeyi bırakmayı denemek veya akşam yemeğini yedikten sonra bir süre uyanık kalmak daha iyidir.

Mide ekşimesi veya uykusuz geceler gibi sorunların ortaya çıkmasını önlemek için, gece geç saatte yemek yemeyi, hemen yatmadan ayırmak daha iyidir. Gün boyunca yediğiniz her şeyin, kestirmeden veya gece yatmadan önce midenizden ince bağırsağa geçmesini istiyorsunuz. Beslenme uzmanları bunun yaklaşık 3 saat içinde gerçekleştiğini söylüyor. Bu sadece bir kılavuzdur, ancak kesinlikle akılda tutmaya değer.