Current Biology dergisinde yayımlanan çalışmada, meyve sineği larvalarının yemek borusundaki özel sensörlerin, yiyecek yuttuklarında serotonin adlı zevk hormonunun salınımını tetiklediği tespit edildi. Bu mekanizma, larvaların yemeye devam edilmesini teşvik ediyor.

Bakanlıktan, asistanlara ayrılan kadronun yarıya düşürüldüğü iddialarına ilişkin açıklama Bakanlıktan, asistanlara ayrılan kadronun yarıya düşürüldüğü iddialarına ilişkin açıklama

Bonn Üniversitesi'nden Profesör Michael Pankratz, “Sindirim sisteminin yiyecek tüketirken beyinle nasıl iletişim kurduğunu anlamak istedik” dedi. Pankratz, “Hangi nöronların bu bilgi akışına dahil olduğunu ve nasıl tetiklendiğini belirlemeye çalıştık” şeklinde ekledi.

Beyin ve Sindirim Sistemi Arasındaki Bağlantı

Araştırmacılar, gelişmiş görüntüleme teknolojileri kullanarak meyve sineğinin sindirim sistemini beyne bağlayan sinir devrelerinin ve nöronlar arasındaki bağlantıların haritasını çıkardı. Özofagustaki özel reseptörlerin yiyecek yutulduğunda bunu algılayarak, beyindeki altı serotonin üreten nöron grubuna sinyaller gönderdiğini buldular.

Bonn Üniversitesi'nden çalışmanın başyazarı Dr. Andreas Schoofs, “Yiyeceğin kalitesini değerlendiriyorlar ve sadece iyi kalitede gıda tespit edildiğinde serotonin üretiyorlar” dedi. Bu, larvaların yemeye devam etmelerini sağlıyor.

Bu çalışma meyve sinekleri üzerinde yapılmış olsa da, bilim insanları insanların da benzer bir sisteme sahip olabileceğini düşünüyor. Ancak, insanların sindirim sisteminin bu mekanizmasının nasıl çalıştığı hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor. Pankratz, “Bu alanda hala yıllarca sürecek araştırmalara ihtiyaç var” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi