Sağlık

Uyurken de formunuzu koruyun!

Yatak odanızdaki doğru aydınlatma, yatmadan önce doğru egzersiz türleri ve hatta uyuduğunuz kıyafetler; tüm bunlar, sıcak bir atmosferin altında rahatça horlarken bile formda kalmak isteyenler için yardımcı olabilir. Şaşırtıcı bir şekilde, dinlenirken bile fazla kilolarla savaşmamıza yardımcı olan, bilmediğimiz ya da görmezden geldiğimiz daha birçok yol var.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Geceleri yumuşak yastığınızda dinlenirken bile formda kalmanın bilimsel olarak kanıtlanmış 5 yolunu derledik. Bizimle birlikte bunlara göz atmanızı çok isteriz.

1. Daha az kıyafetle uyumak

Çıplak uyuduğunuzda sağlık açısından bazı faydalar elde edersiniz ve kilo vermenize yardımcı olmak da bunlardan biridir. Bilim insanları, uyurken vücut sıcaklığınızı daha soğuk tutmanın, vücudunuzun metabolizmasını hızlandırdığını, çünkü sizi sıcak tutmak için daha fazla kahverengi yağ ürettiğini öne sürüyor.

Kahverengi yağ, kalori yakarken ısı üretir ve bu da gün içinde metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenize yardımcı olur. Kıyafetsiz uyumak aynı zamanda kan dolaşımını da iyileştirir ve kalbinize ve kaslarınıza iyi gelir.

2. Yeterince uyumak

Uyku araştırmacısı Dr. Richard K. Bogan, tek başına bir uyku programının kilo vermemize yardımcı olabileceğini söyledi. “Normal vücut hormonu ve bağışıklık sistemi fonksiyonu için uyku gereklidir. Uykusuz veya uykulu bir beyin, aç bir beyindir. Kötü uyku kilo alımına yol açıyor.” dedi.

Yetişkin bir kişinin yaklaşık 7 buçuk ila 9 saat uykuya ihtiyacı olduğunu öne sürdü.

3. Doğru egzersizi yapmak

Daha fazla kas kütleniz varsa, uyurken bile daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olur. Her gün biraz egzersiz yapmak, özellikle de kuvvet antrenmanı, biraz kilo vermenize yardımcı olabilir. Geceleri sakinleşmekte zorlanıyorsanız egzersizinizi yatmadan birkaç saat önce yapmayı deneyin.

4. Daha serin ve karanlık bir yatak odasında uyumak

Bir araştırmaya göre, bir ay boyunca yatak odası sıcaklığını 66°F'ye ayarlayan kişiler, kahverengi yağlarının yaktığı kalori miktarını %42 artırdı ve metabolizmalarını %10 hızlandırdı.

Uyurken biraz kilo vermek için gece lambasını da bırakmayı deneyin. Araştırmalar, yatmadan önce ışığın melatonin seviyenizi düşürdüğünü ve Uyku Vakfı'na göre ışık açıkken uyuduğunuzda bunun metabolizmanın sirkadiyen düzenlenmesi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ve kilo almanın nedeni haline geldiğini gösteriyor. Bu nedenle TV'nizi, telefonunuzu ve diğer ışıkları kapatmak ve dışarıdan gelen ışığı engellemek için karartma perdeleri satın almayı düşünmek daha iyidir.

5. Belirli bir programa göre yemek

Beslenme uzmanlarına göre yemek ve uyku saatlerinin her gün aynı programda tutulması gerekiyor. Londra merkezli bir beslenme uzmanı olan Charlotte Harrison şöyle diyor: “Vücudumuz, kendi iç saati olan sirkadiyen bir ritimle çalışıyor. Yemek zamanlarının sirkadiyen ritmimiz üzerinde çok fazla etkisi var, bu nedenle yiyecek alımımızı planlamak çok önemli."