Dünya

UNRWA: İsrail'in tahliye kararı sonrası 75 binden fazla Filistinli göç etti

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail'in son tahliye kararının ardından Gazze'nin güneyinde 75 binden fazla Filistinlinin göç ettiğini belirtti.

Abone Ol

İsrail’in Gazze'nin Han Yunus kentinin doğusundaki Filistinlilere tahliye uyarısının ardından, kentin batı bölgelerine yönelik büyük bir göç hareketi başladı. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda, Han Yunus'un doğusundan batısına doğru topluca hareket eden Filistinlilerin fotoğrafları yayımlandı. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) yetkilisi Filippo Grandi, bu kitlesel göçün son bulmadığını ve Filistin halkının uzun yıllardır savaş ve çatışmalara tanık olduğunu belirtti. Grandi, Gazze'nin güneyinde sadece son günlerde 75 binden fazla Filistinlinin yerinden edildiğini vurguladı.

İsrail ordusunun, Han Yunus'ta bir bölgenin daha boşaltılmasını istemesiyle birlikte, bölgede yeniden büyük bir zorunlu göç dalgası yaşanıyor. Han Yunus'ta daha önce 10'a yakın mahallenin boşaltılmasını isteyen İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, 8 Ağustos'ta geniş bir alanın daha tahliye edilmesi çağrısında bulunmuştu. Bugün ise İsrail ordusu, Han Yunus'ta "füze atışları ve terör eylemleri için kullanıldığı" iddia edilen bir bölgenin daha boşaltılması çağrısını yaptı.

Göç eden Filistinlilerin bir kısmı yalnızca çocuklarını yanlarına alırken, diğerleri küçük çantalar içinde tüm hayatlarını taşımaya çalışıyor. Ailelerle dolup taşan sığınaklara yönelen bu insanlar, her şeylerini kaybetmiş durumda ve acil yardıma ihtiyaçları var. Grandi, Gazze halkının sıkışmış durumda olduğunu ve gidecek başka yerlerinin bulunmadığını belirtti.

İsrail'in Han Yunus'un doğu bölgelerine yönelik yoğun hava ve kara saldırıları günlerdir devam ediyor, bu da Filistinlilerin zor koşullar altında yaşamasına yol açıyor.