Teknoloji

Türksat 6A'nın elektrikli itki motoru başarıyla ateşlendi

TÜBİTAK UZAY, Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A için geliştirdiği "elektrikli itki motoru"nu başarıyla ateşleyerek yer sabit yörüngede uzay tarihçesi kazandı.

Abone Ol

TÜBİTAK'ın sosyal medyada paylaştığı bilgilere göre, HALE 1500 elektrikli itki motoru 7 dakika boyunca çalıştı. Böylelikle, tamamen yerli imkanlarla üretilen bu motor, 35.786 kilometre yükseklikte yer sabit yörüngede önemli bir başarı elde etti.

Ayrıca, uydunun manevra testlerine ilişkin şu bilgiler verildi: "Türksat 6A'nın yörünge testleri sürerken, Dünya, Güneş ve Ay kaynaklı bozulmalara karşı uyduyu yörüngede tutmak ve diğer uydularla güvenli mesafeyi korumak için periyodik mevzi koruma manevraları gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunun için uyduyu boylamında tutup yörünge daireselliğini sağlamak amacıyla yerleştirilen iki yerli elektrikli itki motorunu kullanacağız. Daha önce İMECE uydusunda başarıyla kullanılan HALE 300 moturu sayesinde daha az yakıtla manevra yaparak uydunun görev ömrünü uzatabileceğiz. Bu adım, milli uzay yolculuğumuzun bir parçası olarak ülkemizin bağımsız teknoloji gücünü ve azimli mühendislerimizi göstermektedir. Ekiplerimizle gurur duyuyoruz."