Araştırmalara göre, insan beyninin düşünceleri işleme şekli, bilgilerin tek sıra halinde değerlendirilmesi nedeniyle yavaş ve tıkanıklığa yol açmaktadır. California Teknoloji Enstitüsü’nden nörobiyologlar Jieyu Zheng ve Markus Meister, çevresel sinir sisteminin gigabit seviyesinde veri toplama hızına karşın, beynin bu verilerin yalnızca 10 bitlik bir kısmını işlediğini ve çevremizi bununla algıladığını belirtmektedirler. Meister, bu durumun bir paradoks yarattığını ifade ederek, "Beyin tüm bu bilgiyi nasıl filtreliyor?" diye sormaktadır.

Zheng ve Meister, yakın zamanda yayımladıkları çalışmalarında beynin işlem hızının oldukça düşük olduğunu savunmaktadır. Beynimiz, muazzam bir hafıza kapasitesine ve bilinçdışı işleme yeteneğine sahip olmasına rağmen, işlem hacmi genellikle saniyede birkaç on bit ile sınırlıdır. Örneğin, kapalı gözlerle bir Rubik küpü çözmek yaklaşık 12 bitlik, profesyonel seviyede StarCraft oynamak ise 10 bitlik bir işlem gerektirmektedir. Ayrıca, makaleleri okumak bile geçici olarak saniyede 50 bitlik bir işlem gerektirebilir.

Zheng ve Meister, beynimizin daha hızlı işlem yapmamasının nedenini "gerek duyulmaması" ile açıklıyor. Atalarımızın yaşadığı çevresel koşullar, değişimlerin yeterince yavaş olduğu ve hayatta kalmanın mümkün olduğu bir ortam sağlıyordu. Dolayısıyla, çevremizdeki değişimlerin hızı, genellikle saniyede birkaç bitlik karar alma gereksinimi doğuruyordu.

WhatsApp, Instagram, Facebook çöktü mü? WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta sorun! WhatsApp, Instagram, Facebook çöktü mü? WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta sorun!

Gelecekte, insan beyninin bu işlem darboğazını aşmak için yapay zekâ ile birleşiminin sağlayacağı olanaklar önemli bir potansiyele sahiptir. Bu durum, bilişsel süreçlerimizin bilgisayarların paralel işlem gücüyle entegre edilmesi açısından yeni bir yön sunabilir. Ayrıca, bu çalışma, dünyayı daha basit sorularla ve yavaş bir tempoyla algılamanın önemini anlamamıza yardımcı olabilir. Bulgular, Neuron dergisinde yayımlanmıştır.

Editör: Hazal Mihrace Göksun