Ekonomi

Türkiye'nin günlük petrol üretimi 110 bin varile ulaştı

Türkiye, petrol ve doğalgaz üretiminde rekor seviyelere ulaşarak enerji bağımsızlığı hedefinde ilerliyor. Günlük petrol üretimi 110 bin varile yükseldi.

Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji alanında attığı adımlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, Türkiye’nin petrol üretiminde önemli bir artış yaşandığını belirterek, günlük petrol üretiminin 110 bin varile ulaştığını söyledi. Bu artışın, enerji bağımsızlığını artırma hedefinde kritik bir aşama olduğunu vurguladı.

Bayraktar, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda günlük doğalgaz üretiminin 6 milyon metreküpü geçtiğini, kasım-aralık aylarında bu rakamın 7,5 milyon metreküpe, 2024’ün ilk çeyreğinde ise 10 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Bayraktar ayrıca, Çanakkale'deki yüzer platform aktivasyonları sayesinde bu miktarın 20 milyon metreküpe çıkarılacağını ifade etti.

Bakan Bayraktar, yurt dışı enerji arama çalışmalarının da sürdüğünü belirterek, Somali denizlerinde Oruç Reis gemisiyle yapılan arama faaliyetlerinin Türkiye için "tarihi" bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. Türkiye’nin petrol ve doğal gazda dışa bağımlılığını azaltma hedefinde hız kesmeden ilerlediğine işaret eden Bayraktar, "Bu kapsamda, Somali denizleri, Basra ve Libya’da yeni projelerle varlık göstereceğiz" dedi.

Türkiye’nin enerji alanında yeni hedeflerle hareket ettiğini belirten Bayraktar, Irak ve Azerbaycan gibi mevcut ortaklıkların yanı sıra yeni coğrafyalarda da aktif olmayı planladıklarını kaydetti. Bayraktar, Türkiye’nin doğalgazda LNG anlaşmaları yaparak boru hattı ithalatını çeşitlendirdiğini ve ihraç kapasitesini artırmayı hedeflediğini ifade etti.