Ekonomi

Türkiye'nin elma ve elma suyu ihracatı 8 ayda 321 milyon dolar oldu

Türkiye'nin artan gıda ihracatına elma da destek sağlıyor; yetkililer, Türkiye'nin elma üretiminde lider olduğunu belirtiyor.

Abone Ol

Türkiye, tarımda kendine yeterken dünya genelinde de ihracat yapmaya devam ediyor. Ege İhracatçı Birlikleri'nin verilerine göre, ocak-ağustos döneminde Türkiye'nin elma ve elma suyu ihracatı, geçen yıla oranla %27 artışla 321 milyon dolara ulaşmış durumda.

Türkiye, yıllık 5 milyon ton elma üretimiyle dünya sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, bu dönemde elma suyu ihracatının %33 artışla 181 milyon dolara çıktığını belirtirken, taze elma ihracatının da %21 yükselerek 140 milyon dolara ulaştığını ifade etti.

Toplamda, elma ve elma suyu ihracatında %27’lik artışla 321 milyon dolara erişildi ve elma ihraç edilen ülke sayısı 70 olarak kaydedildi.

En fazla elma ihraç edilen ülke Hindistan, 53 milyon dolarla birinci sırada yer alırken, elma suyu ihracatında ABD 96 milyon dolarlık taleple lider konumda. Elma ve elma suyu ihracatında 2024 yılı için 500 milyon dolar, 2025 yılı içinse 550 milyon dolar hedefleniyor.