Nihat Nasır – Diriliş Postası
Bütün bunlara baktığımızda, yalnızlık ve izolasyondan kaçınarak aile ve çevre ile vakit geçirmek, nörolojik ve psikiyatrik hastalıklardan korunmak adına büyük önem taşır.
BEYİN VE SOSYAL İLİŞKİLERİN ÖNEMİ
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, beyin sağlığı ve sosyal hayat arasındaki önemli ilişkiye dikkat çekiyor. Prof. Dr. Metin, beyin sağlığının sosyal yaşamı doğrudan etkilediğini belirterek, “Psikolojik ve nörolojik rahatsızlıklar sosyal yaşam üzerinde olumsuz etkiler gösterebilir. Örneğin, uzun süreli stres kişiyi alıngan ve sinirli yaparak aile ve sosyal ilişkilerini bozabilir. Nörolojik bozukluklar ise dikkat, konsantrasyon ve bellek gibi bilişsel yetilerde zayıflamaya yol açabilir” diyor.
GACE OLGUSU VE BEYİN SAĞLIĞI
Beyin ile sosyal yaşam arasındaki ilişkinin ilk olarak ABD’de demiryolu işçisi Phineas Gace’in yaşadıkları ile gündeme geldiğini belirten Prof. Dr. Barış Metin, Gace’in beyninin ön bölgesine giren metal bir çubuk sonrası sosyal ilişkilerinde ciddi değişiklikler yaşadığını anlatıyor. “Gace Olgusu”, beyin ve sosyal ilişkilerin ne kadar yakın ilişkili olduğunu gösteren çarpıcı bir örnektir.
NEGATİF UYARANLARDAN KAÇININ
Prof. Dr. Metin, beynimizin sürekli uyaran alması gerektiğini, ancak bu uyaranların niteliğinin de önemli olduğunu vurguluyor. Negatif uyaranlar ve yoğun stresin depresyona yol açabileceğini, bunun da beyin sağlığını olumsuz etkilediğini belirtiyor. Özellikle çocukların yeterince sosyal uyarana maruz kalmamalarının, erişkin çağda dikkat ve öğrenme sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyor.
YALNIZLIK VE İZOLASYONUN ETKİLERİ
İnsanların sosyal bir canlı olduğunu ve sosyal ilişki kurmadan yaşayamayacağını belirten Prof. Dr. Barış Metin, sağlıklı beyin fonksiyonlarının sürdürülebilmesi için sosyal ilişkilerin güçlü olması gerektiğini vurguluyor. Alzheimer ve bunama gibi hastalıkları olan bireylerin sürekli sosyal uyarana ihtiyaç duyduklarını, yalnız yaşamanın bu hastalıkların ilerlemesine neden olabileceğini ifade ediyor.
SOSYAL MEDYA VE GERÇEK SOSYAL TEMAS
Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, aile ve arkadaş ilişkilerinin bozulduğunu ve sosyal temasın sanal ortamlara kaydığını belirten Prof. Dr. Metin, “Sanal sosyal temas, asla gerçek sosyal temasın yerini tutmaz. Gerçek sosyal temas empati, dokunma, ses, görüntü gibi birçok duyu ve beceriyi kapsar” diyor. Bu nedenle, beyin sağlığı için sanal temas yerine gerçek sosyal temasın önemine dikkat çekiyor.
Sonuç olarak, beyin sağlığını korumak için sevdiklerinizle vakit geçirmek, sosyal ilişkileri güçlendirmek ve negatif uyaranlardan kaçınmak büyük önem taşır. Sağlıklı bir beyin için yalnızlık ve izolasyondan uzak durun ve sosyal ilişkilerinizi güçlendirin.