Dünya

Sırbistan, Macaristan sınırındaki kaçak göçmen kampını tahliye etti

Sırbistan'ın Macaristan sınırındaki göçmen baskısı azalmış görünüyor. Sınırın Sırp tarafındaki yerel halk, aylardır hiçbir mülteci görmediklerini belirtiyor.

Abone Ol

Bir yıl önce, Macaristan'ın güney sınırındaki Horgos yakınlarındaki Kárász çiftliğinde yüzlerce göçmen ve mülteci yaşıyordu. Gece vakti, tel örgüleri aşmak için buradan yola çıkıyorlardı.

Bugün ise, çiftlikte insanların yaşadığına dair izler yalnızca atılmış enerji içeceği kutuları ve çadır kalıntılarıyla sınırlı. Çiftlikteki çatılar çökmüş, pencereleri koruyan naylon örtüler yırtılmış ve alan yabani otlarla kaplanmış durumda. Sırp yetkililer, bir yıl boyunca çiftliği boşaltarak çevredeki göçmenleri toplayıp, Kikinda ve Preševo gibi Sırbistan'ın çeşitli kamplarına taşıdı.

Yerel halktan Marta, bir ay öncesine kadar Sırp güvenlik güçlerinin meydanda otobüslerle beklediğini ve kimliği olmayan kişilerin alınıp götürüldüğünü söyledi. Bir diğer sakin László ise, bölgede yaşanan suç olaylarına tanıklık ettiğini belirtti. Göçmenler arasında çıkan silahlı çatışmalar sırasında çiftlikte ateş açıldığını ve olay yerine Sırp polisinin gelmesinin ardından kampın dağıtıldığını ifade etti.

Belgrad yönetimi, bu olayların ardından geçici kampı ortadan kaldırma kararı aldı.