Sağlık

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Maymun Çiçeği açıklaması: Türkiye'de henüz görülmedi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, dünyayı etkisi altına alan maymun çiçeği virüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Katıldığı televizyon programında Türkiye'de henüz maymun çiçeği virüsüne rastlanmadığını belirten Bakan Memişoğlu, "Şu an için alarm durumu yok. Milletimiz rahat etsin. Biz sağlık sistemi olarak buna hazırız. Hazırlıklarımızı tamamladık ve tüm önlemlerimizi aldık," dedi.

Maymun çiçeği virüsünün COVID-19 gibi bir virüs olmadığını ifade eden Memişoğlu, virüsün DNA virüsü olduğunu ve bilim insanlarının daha az agresif seyredeceğini düşündüğünü söyledi. Bakan Memişoğlu, virüsün uzun süreli temasla yayıldığını ve nefes yoluyla bulaşmadığını belirtti.

Türkiye'de henüz görülmedi!

Bakan Memişoğlu, "Türkiye'de 2024 itibarıyla maymun çiçeği virüsü tespit edilmedi. Bilim insanlarımız ve altyapımız bu konuda herhangi bir vakayı doğrulamamış durumda. Bu hastalığın ülkemizde bulunmadığını ve umarız ki bulunmaz," şeklinde konuştu.

Çiçek aşısı yüzde 85 koruyor

Maymun çiçeği virüsü ile ilgili tüm hazırlıkların yapıldığını belirten Memişoğlu, "Bilim kurulumuzla birlikte bu hastalıkla ilgili ne tür önlemler almamız gerektiğini planladık. Hastalık geldiğinde nasıl mücadele edeceğimizi belirledik," dedi. Ayrıca, çiçek aşısı olan kişilerin virüse karşı yüzde 85 oranında korunduğunu ifade etti.

Bakan Memişoğlu, maymun çiçeği virüsünün belirtileri arasında ateş ve baş ağrısının bulunduğunu, ardından ciltte döküntülerin ortaya çıktığını söyledi. Virüsün şu anda nefes yoluyla bulaşmadığını belirten Memişoğlu, Afrika'dan gelen vakaları yakından takip ettiklerini ifade etti.

Bakan Memişoğlu, "Şu an için alarm durumu yok. Virüsün ölüm oranı, genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde yüksek olabilir. Biz tüm önlemlerimizi aldık ve toplumumuzu bilgilendirmeye devam edeceğiz," diye ekledi.