Ramazan

Poğaça Hamuru Nasıl Yapılır?

Abone Ol

Poğaça hamuru yaparken temel malzeme olarak un ve su kullanılır. Poğaça hamuru daha lezzetli olmasında etkili olan diğer malzemeler şunlardır:

·        1 bardak su

·        6 bardak un

·        1 bardak süt

·        2 kaşık tuz

·        4 kaşık şeker

·        1 adet yumurtanın beyazı

·        Yaş maya

·        1 bardak sıvı yağ

Poğaça Hamurunun Uygulaması Nasıldır?

Poğaça hamuru yaparken öncelikle içi geniş ve derin bir kap alınır. Ardından kuru malzemelerin hepsi kaba aktarılır. Ortadan boşluk bırakarak kenarlara doğru itilir. Karışımın orta kısmına sıvı malzemeler koyulur. Biraz karıştırıldıktan sonra dıştan içe doğru tüm malzemeler bir araya getirilir. Hamurun kıvamına göre ek olarak un ilave edildiğinde kulak memesi kıvamına gelecek şekilde bir hamur hazırlanır. Poğaça hamuru mayalı hamur olduğu için dinlendirilmesi gerekir. Üstü bir bez yardımı ile örtülür ve dinlenmesi için bir kenarda bekletilir. 45 dakikanın sonunda hamur istenilen şekillerde fırın tepsine konulur ve pişmesi için fırına verilir.

Poğaça Hamurunda Ek Malzemeler Nelerdir?

Poğaça hamuru sade olabildiği gibi içine ek malzemeler de konulabilir. Poğaçalar kıymalı, peynirli, patatesli olabildiği gibi kişilerin zevkine bağlı olarak değişim de gösterebilir. Bununla birlikte poğaça hamurunun içinde kullanılmasının yanında poğaçalar yapıldıktan sonra içine dolgu olarak da konulabilir. Kullanılacak tüm malzemeler çiğ şekilde ilave edilir. Fırında uygun sıcaklıkta her bir malzeme yeterli oranda pişer.

Poğaça Hamuru Neden Bekletilmeli?

Poğaça hamuru yapılırken bekletilmesinin amacı, içinde yer alan mayanın hamurun kabartmasında daha da etkili olmasıdır. Bekletilen hamurda maya su ile tepkimeye girer ve kabarma olayı gerçekleşir. Bunun yanı sıra dinlenmiş hamuru açmak daha kolaydır. İster buzdolabında ister serin bir yerde bekletilsin, açarken hamurun ele yapışma sorunu ortadan kalkar. Hamuru dinlendirirken dikkat edilmesi gereken nokta ise, üzeri açık bırakılmamalıdır. Aksi takdirde kurumalar ve ardından hamur üzerinde çatlamalar görülmeye başlar.

Poğaça Hamuru Mayasız Yapılabilir Mi?

Poğaça hamuru mayasız yapılabilir. Yumuşak dokuda poğaça sevmeyenler daha gevrek bir şekilde tuzlu pastalar yapabilir. Bunun için gerekli malzemeler aşağıda tek tek listelenmektedir:

·        Sıvıyağ

·        Un

·        Tuz

·        Su

·        İçi için isteğe göre malzemeler

Tüm malzemeler bir araya getirilir. Kap içinde homojen bir karışım oluncaya kadar karıştırılır. Ardından hamur küçük toplara ayrılır. Her bir topun içine isteğe bağlı miktarda ve çeşitte malzeme koyulur. Hamurların ağzı kapatılır ve yağlanmış tepsiye dizilir. Fırın tepsisinde yağ kullanmak yerine yağlı kağıt da kullanılabilir. Pişmeye bırakılan poğaçalar hazır hale geldikten sonra 5 çaylarında lezzetli bir ara öğün olarak servis edilir.

Poğaça Hamuru Ne Kadar Tüketilmeli?

Poğaça hamuru hazırlandıktan sonra yapılan poğaçalar kilo alma açısından riskli olabilir. Bu riskin artması kullanılan malzemelere bağlı olarak da değişim gösterir. Örneğin; poğaça içinde sebze ya da peynir kullanılması kalori açısından daha düşüktür. Diyet yapanlar patates, vb. gibi ürünler kullanmak yerine sebze ağırlıklı poğaçalar yapabilir.

Bunun yanı sıra midesinde sorun yaşayanlar için mayalı ürünlerin tüketilmesi ağrıların artmasına sebep olabilir. Bu yüzden ölçülü miktarda tüketilmeli ya da poğaça hamuru hazırlanırken içine maya koyulmamalıdır. Poğaçalar hem çocukların beslenmesinde kullanılırken hem de yetişkinler için ara öğün olarak tüketilebilir. Mercimekli, kıymalı, vb. şekillerde yapıldığında yanında salata ile de çeşitli sunumlar yapılabilir. Hazırlanan poğaçaların bayatlamaması için üzeri kapalı şekilde ya da bir kap içinde saklanmalıdır. Bu sayede tazeliğini korumaya devam eder. Misafirlerinize de 5 çaylarında ikramda bulunma şansınız vardır.