Nihat Nasır - Diriliş Postası
Okulların açılmasıyla birlikte velilerin en büyük endişesi çocuklarının hastalanması oluyor. İlk yıllarda çocukların sık hastalanması doğal olsa da, her geçen yıl bağışıklık sistemlerinin güçleneceğini unutmamak gerekir. Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle Çelik, okullarda enfeksiyon riskini azaltmak ve çocukların sağlığını korumak için velilere önemli tavsiyelerde bulunuyor. Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması, enfeksiyon hastalıklarına karşı en büyük kalkan.
GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLI SİSTEMİNE SAHİP OLUNMASI GEREK!
Dr. Dicle Çelik, çocukların okulda sıkça maruz kaldığı enfeksiyonlara karşı güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmalarının önemine dikkat çekiyor. Özellikle, annenin sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmesi, çocuğun ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi ve doğal yollarla doğmuş olması gibi faktörlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurguluyor. Ayrıca, doğal besinlerin tüketimi, düzenli D vitamini takviyesi ve hijyen kurallarına uyulmasının, çocukların hastalıklara karşı direncini artırdığı belirtiliyor. Çocukların açık havada oynaması ve düzenli uyku alışkanlıklarının da bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğunu ifade eden Çelik, bu konularda velilerin bilinçli olması gerektiğini söylüyor.
Üst solunum yolu hastalıklarının özellikle okullar açıldığında sık görüldüğünü belirten Dr. Çelik, sınıfların düzenli olarak havalandırılması, oyuncakların temizliği ve hasta çocukların okula gönderilmemesi gerektiğini hatırlatıyor. Bu önlemlerin hastalık zincirini kırmada etkili olacağını ifade ediyor.
İŞTE VELİLER İÇİN ALTIN ÖNERİLER:
- Annenin sağlıklı bir gebelik geçirmesi ve sağlıklı beslenmesi.
- Normal vajinal yolla doğum.
- İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme, anne sütü eksikliğinde probiyotikten zengin devam sütlerinin kullanılması.
- İlk 1000 gün kavramı: Bebeğin anne rahmine düştüğü andan 2 yaş sonuna kadar doğal beslenmesi.
- Aşıların yaşa uygun olarak eksiksiz yapılması.
- Ev yapımı probiyotik gıdaların (kefir, yoğurt, turşu, tarhana, şalgam suyu, boza) tüketimi.
- İlk 2 sene antibiyotiksiz bir yaşam.
- Düzenli D vitamini takviyesi.
- Çocukların açık havada oynaması.
- Katkı maddesi içermeyen gıdalarla beslenme.
- Çocukların aktif spor yapmaları.
- Düzenli ve yeterli uyku.
- Hijyen kurallarına uyma ve kişisel temizlik.