Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de yaygın olarak kullanılan yutulabilir mide balonlarını yasakladı. Peki, bu uygulama neden yasaklandı ve hangi riskleri taşıyor? İşte detaylar...
Türkiye Sağlık Bakanlığı, yeni yılın ilk haftasında, zayıflamak için sıklıkla tercih edilen yutulabilir mide balonlarının kullanımını yasaklama kararı aldı. Bu karara, uygulamanın uygun olmayan koşullarda yapıldığı ve sağlık sorunlarına yol açabileceği endişeleri gerekçe gösterildi.
YUTULABİLİR MİDE BALONU NEDİR?
Yutulabilir mide balonu, ağız yoluyla yutulup mideye yerleştirilen bir kapsülün, midedeki sıvılarla şişerek balon şeklini almasını sağlar. Bu balon, kişinin tokluk hissini artırarak zayıflamaya yardımcı olur. Uygulamanın kolay olması, bu yöntemi popüler yapmıştı. Ancak, yapılan açıklamalara göre uygulama sırasında, mide veya bağırsaklarda sağlık sorunları olup olmadığı kontrol edilmeden balon yutulabiliyor. Bu durum, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarına yol açabiliyor.
NEDEN YASAKLANDI?
Hürriyet'e konuşan Prof. Dr. Oktay Banlı, uygulamanın risklerini şu şekilde açıkladı: "Bu balon, kapsül şeklinde yutulup mide içinde şişiyor ve birkaç ay sonra kendiliğinden eriyor. Ancak bu uygulama sırasında mide içinde reflü, gastrit, ülser veya tümör olup olmadığına bakılmadan işlem yapılıyor. Bu, çeşitli mide ve bağırsak sorunlarına yol açabiliyor." Ayrıca, yalnızca genel cerrah ve gastroenteroloji uzmanları tarafından uygulanması gerektiği, ancak uygulamanın başka uzmanlarca yapıldığı da belirtildi.
AVRUPA'DAKİ YASAĞA TÜRKİYE'DE UYDU
Avrupa'da, uygulamanın riskleri nedeniyle yutulabilir mide balonu yasaklandı ve Türkiye de bu karara uyarak yasak getirdi. 2024 yılında Türkiye'de 6 bin 500, Avrupa'da ise 25 bin kişiye bu uygulama yapılmıştı. AB Komisyonu, bu uygulama ile ilgili nihai kararını 9 Şubat 2025'te verecek.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN KARARI
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, AB Komisyonu'nun vereceği kararı bekleyerek, söz konusu mide balonlarının Türkiye'de kullanımını durdurdu. Ayrıca, Fransa'da da bu balon sisteminin uygunsuz koşullarda kullanılması nedeniyle yasaklandığı ve Avrupa çapında yasaklanması talep edildiği bildirildi.