Dünya

Norveç, Satudarah motosiklet kulübünü suç örgütü ilan ederek yasakladı

Hollanda kökenli motosiklet kulübü Satudarah'ın Norveç şubesi, Norveç Yüksek Mahkemesi tarafınca suç örgütü ilan edilerek yasaklandı.

Abone Ol

Hollanda kökenli ve birçok ülkede faaliyet gösteren, korkulan motosiklet kulübü Satudarah'ın Norveç şubesi, Norveç Yüksek Mahkemesi tarafından suç örgütü ilan edilerek yasaklandı. Mahkeme, bu adımın ciddi suçların önüne geçmek için gerekli olduğunu belirtti.

Mahkeme, Satudarah kulübünün şiddet suçları, gasp, uyuşturucu ticareti ve silah kaçakçılığı gibi suçlarla bilindiğini ve üyelerinin "tekrar tekrar birinin yaşamına, sağlığına ve özgürlüğüne karşı ciddi suçlar işlediğini" vurguladı. Ayrıca, bu eylemlerin "halk arasında korku yaratmaya" yatkın olduğuna dikkat çekildi.

Kulübün kendini motosiklet kulübü olarak tanımlamasına rağmen, üyelerin motosiklete sahip olma veya ehliyete sahip olma zorunluluğunun bulunmadığı da belirtildi. Mahkeme ayrıca Satudarah'ın kendini, toplumun yasalarının ve kurallarının dışında yaşayan motosiklet kulüplerini tanımlamak için kullanılan "1% kulübü" olarak nitelendirdiğini kaydetti.

Baskılar ve Yasal Süreçler

Satudarah, Norveç'e 2014 yılında adım attı. Norveç polisi, 2021 yılında çıkarılan bir yasaya dayanarak, suç faaliyetlerinde bulunduğu iddiaları nedeniyle kulübün yasaklanması talebinde bulundu. Ancak Satudarah, ilk davayı kazandı. Hükümetin temyize gitmesi üzerine, Yüksek Mahkeme bu kez kulübü yasaklama kararı verdi.

Kulüp, Hollanda’da çoğunlukla Molukalı göçmenler tarafından kurulmuş olup, adını Endonezya Malaycasında "Tek Kan" anlamına gelen bir terimden alıyor. Zamanla Hollanda ve Almanya da dahil olmak üzere birçok ülkede yasaklandı.

Satudarah’ın Avrupa’daki varlığı, Avusturya, Bosna, Sırbistan, Belçika, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde devam ediyor.