Analiz-Yorum

Nizam-ı Alem için NATO da değişmeli

Abone Ol

İbrahim Seçkin Talaş/Analiz

ABD Başkanı Donald Trump’ın dünyada değişen ekonomik dengeleri yeniden Birleşik Devletler lehine çevirmek için oluşturduğu ‘dışa kapatma’ politikası, NATO üzerinde de kendini göstermişti. Trump, “NATO’nun mali yükünün eşit şekilde paylaşılması gerekir” açıklamasının ardından bir kez daha kırılan AB-ABD ilişkileri, Almanya ve ABD arasında gerilime neden oldu.

Dünyada ABD ve Çin arasında başlayan ticaret savaşlarına kadar bu tür gelişmelerin yaşanması, yeni bir dünya düzeninin inşasının resmen başladığının göstergesi şeklinde değerlendiriliyor. Zira NATO ve Rusya arasında kilit ülke konumunda bulunan Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçerek, değişen dünyada ‘Dünya Beş’ten Büyüktür’ sloganıyla Birleşmiş Milletler’in ardından NATO’da da lider ülke konumuna erişmek için çalışırken çok kutuplu dünyada yerini almak istiyor.

TÜRKİYE, DEĞİŞEN POLİTİKALARA GÖRE GARDINI ALIYOR

Suriye’de yaşanan savaşta güney sınırında oluşabilecek terör tehditlerine, FETÖ üyelerinin Türkiye içinde yaptığı eylemlerin bir sonucu olan 15 Temmuz hain darbe girişimi ve sonrasında yaşananların Türkiye’nin her geçen gün değişen dünyada konumunu yeniden düzenlemesine neden oluyor.

NATO DA ŞEKİLLENMELİ

Türkiye, bu süreçte Rusya ile anlaşarak Suriye’de sınır boylarını güvenli bir konuma eriştirmek için hamlelerde bulunurken, PYD-YPG unsurlarına yönelik destekten dolayı ilişkiler gerilse de Münbiç için ABD ile anlaşılması ilişkilerin seyrinin Türkiye lehine devam ettiğini gösteriyor. Bu gelişmeler gerilen Berlin-Washington hattında yumuşak denge unsuru olarak dikkati çekiyor. NATO’nun Brüksel’de yapılan son toplantısında Trump’ın Erdoğan’a yakın durması Almanya üzerinde baskıyı artırırken askeri anlamda NATO’nun en güçlü ülkelerinden biri olan Türkiye’nin oyun kurucu rolünün arttığını gösteriyor.

Ancak ABD ve NATO’nun Türkiye’nin sınır güvenliğine karşı hassasiyet göstermesi bekleniyor.

RUSYA HEM AB HEM DE ABD İLE FLÖRT HALİNDE

Almanya, Rusya ile enerji üzerinden yakınlaşabileceğini Kuzey Akım 2 üzerinden gösterse de ABD Başkanı Trump, ülkesinde Rusya’ya olan ilgisi nedeniyle bir hayli yıpratıldı. Rusya bu süreçte geçmişte Sovyetler’e karşı kurulmuş NATO’nun mahremiyetine kadar ilerlemeyi başardı.

Dünyada ABD ve Çin arasında başlayan ticaret savaşlarına kadar bu tür gelişmelerin yaşanması yeni bir dünya düzeninin inşasının resmen başladığının göstergesi şeklinde değerlendiriliyor. Zira NATO ve Rusya arasında kilit ülke konumunda bulunan Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçerek, değişen dünyada ‘Dünya Beşten Büyüktür’ sloganıyla Birleşmiş Milletler’in ardından NATO’da da lider ülke konumuna erişmek için çalışırken çok kutuplu dünyada yerini almak istiyor.

KAYNAĞINDA YOK ET

Türkiye, FETÖ tarafından yapılan 17-25 Aralık emniyet ve yargı kumpası, PKK terör örgütünün başlattığı şehir ve barikat savaşlarının ardından terörle mücadelede yeni bir safhaya geçmeye karar vermişken yaşanan 15 Temmuz hain darbe ve işgal girişimi neticesinde içeride ve dünyanın birçok yerinde, FETÖ’ye yönelik operasyonlara başladı.

PKK terör örgütüne yönelikse terörü kaynağında yok etme anlayışıyla hareket etmeye devam ediyor. Suriye’de PKK’nın uzantısı olan PYD-YPG terör örgütüne yönelik operasyonlarla uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanıyor.