Ekonomi

Kuyumcular mercek altında: 36 ilde denetimler sürüyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek'in "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 046 lira." açıklamasının ardından 36 ilde kuyumculara yönelik denetimleri sürdürüyor.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kuyumculuk sektöründe kayıt dışılıkla mücadele amacıyla başlattığı denetimleri genişletiyor. Bakan Mehmet Şimşek'in temmuz ayında "Kuyumculuk sektöründe beyan edilen vergi matrahları çok düşük" açıklamasının ardından başlatılan denetimler, 36 ilde 500 büyük ve riskli mükellefi kapsayacak şekilde artırıldı.

Altının gerçek gramının faturada olup olmadığı incelendi

Vergi Denetim Kurulu ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü ekipleri, bu kapsamda kuyumcularda fiili stok sayımları ve faturasız altın satışlarına odaklanıyor.

"Dürüst mükellefin yanındayız"

Denetimlerde özellikle altınların gerçek gramaj bilgileri, faturasız işlemler, döviz alım-satım yetkisi olmayan kuyumcuların faaliyetleri ve başkalarına ait POS cihazlarının kullanımı gibi birçok detay titizlikle inceleniyor. Bakan Şimşek, bu çalışmaların vergi adaletini sağlama ve kayıt dışı ekonomiyi azaltma amacı taşıdığını belirterek, "Dürüst mükellefin yanındayız, denetimler tüm sektörlerde artarak devam edecek" dedi.