Sağlık

Kuru dudaklar için en etkili 8 kolay çözüm!

Çatlamış dudaklar çoğunlukla kış ve soğuk havalarla ilişkilendirilir, ancak başka faktörlerden dolayı da ortaya çıkabilirler.

Abone Ol

Aşırı kuru hava dudaklarınız üzerinde kötü etki yaratabilir. Önleme her zaman en iyi taktik olsa da, bazen sorun ortaya çıkar ve onu denemekten ve çözmekten başka seçeneğimiz kalmaz. Bu nedenle sinir bozucu derecede çatlamış dudakları tedavi etmek için evde yapabileceğiniz kolay şeylerin bir listesini hazırladık.

DEMET İLCE / MUHABİR

1. Aloe vera ve bal kullanın

Aloe vera jeli genellikle yanıklar için kullanılır, ancak aynı zamanda çatlamış ve kuru dudaklarda da harikalar yaratabilir. Mağazadan kolayca bir miktar jel satın alabilir veya evde varsa doğrudan bitkiden elde edilen jeli kullanabilirsiniz. Sadece bir yaprağı çıkarıp kesip içindeki jeli çıkarmanız yeterli. Aloe veranın hafif peeling özellikleri olduğundan, dikkatli davrandığınızdan emin olun.

Bal söz konusu olduğunda yara iyileşmesine ne kadar iyi geldiğini kanıtlayan birçok çalışma vardır . Ayrıca kuru dudaklarınızı nemlendirmeye ve hafifçe pul pul dökerek ölü derinin bir kısmını gidermeye yardımcı olabilir. Organik bal bunun için en iyisidir; bu nedenle mağazadan satın alınan, şeker yüklü bal türlerinden uzak durmaya çalışın.

2. Dudak balsamlarını kullanın

Yaz ya da kış fark etmez, SPF 30 ve üzeri dudak balsamı kullanmak dudaklarınızı korumak açısından çok önemlidir. Titanyum oksit veya çinko oksit içeren bir ürün bulmaya çalışın ve çok uzun süre dışarıda kalacaksanız balsamı 2 saatte bir uygulayın. Güneşin çok düşük sıcaklıklarda bile cildinize ve dudaklarınıza zarar verebileceğini unutmayın.

3. Avokado yağı kullanın

Birçok kişi avokado yağını yemek pişirmek için kullansa da dudak nemlendiricisi olarak da harikadır. Büyük bir alerjen değildir, bu nedenle yılın büyük bölümünde dudakları çatlayan hassas cilde sahip olanlar için mükemmeldir. Bu yağın içerdiği sterol, cilt hücrelerinin yapısını korur ve iltihabı tedavi eder. Yeniden yapılandırma işlemi tamamlandıktan sonra dudaklarınızı yumuşak ve süper nemli bırakır.

4. Gün boyunca vazelin kullanın

Petrol jölesi bulmak çok kolay ve oldukça ucuzdur ve bilim adamları, çatlamış dudaklar için günlük kullanımını onayladılar. Nemi yağlardan ve mumlardan daha uzun süre korur ve gündüz ve gece yatmadan önce dudaklarınıza uygulayabilirsiniz. Bu şekilde işini yapmak ve kuru, donuk dudaklarınıza parlaklığı geri getirmek için bolca zamanı olacaktır.

5. Salatalık dilimleri kullanın

Muhtemelen filmlerde pek çok kadının gözlerine salatalık dilimleri koyduğunu görmüşsünüzdür ve anlaşılan o ki aynı şeyi dudaklarınız için de yapabilirsiniz. Birkaç dilim alıp dudaklarınıza hafifçe sürün ve salatalık suyunu yaklaşık 10 dakika boyunca üzerlerinde bırakarak durulayın. Ayrıca dilimleri ezip macun haline getirip dudaklarınıza maske gibi uygulayabilirsiniz.

6. Yeşil çay poşetleri kullanın

Yeşil çay, antioksidan ve antiinflamatuar özellikleriyle bilinir. Çatlamış dudakları iyileştirdiği kanıtlanamayabilir, ancak yapacağı şey kuru dudakların yanma hissini hafifletmektir. Bir çay poşetini sıcak suya koyun, birkaç dakika bekletin ve sonra çıkarın. Çay poşetini birkaç dakika dudaklarınıza uygulayın, sonrasında çok daha iyi hissettiklerini fark edeceksiniz.

7. Hafif bir peeling karışımı kullanın

İnternette bulabileceğiniz pek çok peeling tarifi var ve bunların çoğu şeker bazlı. Şeker ve bal gibi basit bir şey kuru ve çatlamış dudaklar için çok faydalı olabilir. Fırçalamayı dudaklarınıza nasıl sürdüğünüz konusunda çok nazik olmalısınız. Dudaklarınızın üzerinden sarkan kuru cilt pulları varsa, fırçalama özellikle gereklidir.

8. Balmumu içeren bir balsam kullanın

Balmumu, çatlamış dudaklar da dahil olmak üzere her türlü yaranın iyileşmesine yardımcı olan birçok antibakteriyel özellik içerir. Enfeksiyonun iyileşmesine yardımcı olacak ve cildin yeni hücreler üretmeye başlamasını teşvik edecektir. Tek yapmanız gereken balmumu içeren iyi bir dudak balsamı bulmak ve bunu gün içinde istediğiniz kadar dudaklarınıza uygulamaya devam etmek.

Dişlerinizi ve ağzınızı kullanarak metal şeyleri tutmaktan kaçının. Eğer dudaklarınız hassassa bunu yaptığınızda daha da kötüleşeceklerdir.

Dudaklarınızın kuruduğunu hissettiğinizde yalamayın, ısırmayın veya almayın. Onları nemlendirmek yerine daha da kuru hale getiriyorsunuz.

Ağzınızdan nefes alıyorsanız durup burnunuzdan nefes almayı deneyin.

Susuz kalmadığınız günlerde bile tüm yıl boyunca susuz kalmayın.

Eviniz kuruysa havaya çok ihtiyaç duyulan nemin bir kısmını eklemek için bir nemlendirici kullanabilirsiniz.

Peeling sadece bir tedavi değil, aynı zamanda önleyici bir yöntemdir. Dudaklarınızın buna ihtiyaç duyduğunu hissettiğiniz sıklıkta yapın.