ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonuna kadar atacağı adımlara dair belirsizlikler devam ederken, ülkedeki makroekonomik veri akışı ve yetkililerin açıklamaları yakından takip ediliyor.
Analistler, resesyon endişelerinin risk iştahını zayıflattığını belirtirken, enflasyonun hedeflenen seviyelere ulaşacağına dair beklentilerin ise güçlü olduğunu ifade ediyor.
Geçen Cuma açıklanan verilere göre, ABD'de tarım dışı istihdam Ağustos ayında 142 bin kişi artarak beklentilerin altında kaldı. İşsizlik oranı ise %4,3'ten %4,2'ye geriledi. Ayrıca, Haziran ve Temmuz aylarına ait tarım dışı istihdam verileri aşağı yönlü revize edildi. Haziran ayı verisi 179 binden 118 bine, Temmuz ayı verisi ise 114 binden 89 bine düşürüldü. Aynı dönemde haftalık ortalama çalışma saati 34,3'e yükselirken, ortalama saatlik kazançlar %0,4 artışla 35,21 dolara çıktı.
Analistler, işsizlik oranındaki beklenmedik düşüşün resesyon korkularını yeniden gündeme getirdiğini belirtiyor. Bu hafta açıklanacak enflasyon verilerinin, Fed’in 17-18 Eylül tarihlerinde düzenlenecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz indirimi kararını etkileyebileceği öngörülüyor. New York Fed Başkanı John Williams ve Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, faiz indirimi sürecinin başlamasının uygun olacağını belirttiler.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in bu ay 25 baz puanlık faiz indirimi yapacağına dair beklentiler güçlü kalmaya devam ederken, yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puanlık faiz indirimi yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. ABD ekonomisine dair belirsizlikler ise yatırımcıları riskli varlıklardan uzaklaştırıyor.
Avrupa tarafında ise gözler bu hafta Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararına çevrilmiş durumda. Piyasalarda ECB’nin politika faizlerini 25 baz puan düşüreceğine dair güçlü beklentiler var. Avrupa borsaları, bu gelişmelerin ardından Cuma günü düşüş yaşarken, ABD vadeli endeksleri yeni haftaya pozitif başladı.
Asya’da ise Çin’de açıklanan veriler resesyon endişelerini artırırken, Japonya ekonomisinin beklenenden daha az büyüdüğü açıklandı. Çin'in tüketici fiyatlarındaki sınırlı artış ve üretici fiyatlarındaki gerileme, ekonomiyi desteklemeye yönelik adımların gecikebileceği endişelerini körüklüyor.
Türkiye'de ise Fitch Ratings’in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi dikkat çekti.