Dünya

Kırgızistan basınından FETÖ için “metastaz” uyarısı

Abone Ol

Açık Söz Gazetesi, Kırgızistan yönetimini uyarmak adına yayımladığı analizde, FETÖ’nün sinsi yapılanmasına dikkati çekti. Eldivar Kalilov’un kaleme aldığı analizde, FETÖ’nün 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında 143’ü general 8 bin 651 asker, 35 askeri uçak, 37 helikopter, 246 tank ve zırhlı araç, 3 gemi, 8 bin 651 silah kullanarak milletin iradesine kast ettiği anlatıldı.

Açtıkları okullar ile eğitim bahanesiyle çocukların kandırılarak FETÖ’nün emellerine hizmet askerlere dönüştürüldüğü belirtilen analizde, polis, asker, yargı mensubu gibi görevlere gelen kişilerin toplumsal yarara göre değil örgüt adına faaliyet yürüttüklerine işaret edildi.

OKULLARI CIA YUVASI OLDU

FETÖ okullarının özellikle Türk dünyası ve Balkanlar olmak üzere dünyaya açıldığı hatırlatılan analizde, örümcek ağı gibi ülkeleri saran yapılanmaya Batılı ülkelerinde destek verdiği ifade edilerek, örgütün okullarının ABD’nin gizli örgütü CIA’nin yuvasına dönüştüğü benzetmesi yapıldı.

Bir kanser gibi ülkeleri saran bu yapılanmanın önüne geçilmesi adına Rusya, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan gibi ülkelerde harekete geçildiği ve çeşitli önlemlerin alındığı anlatılan analizde, Kırgızistan’ın da bu tehlikenin farkına varılması istendi.

Bugün Kırgızistan’daki FETÖ okullarının vergiden muaf şekilde bir öğrenciden 5 bin dolardan 13 bin dolara kadar gelir elde ettiğine atıfta bulunan analizde, okulların ikinci işlevinin ise buralarda yetişen öğrencilerin örgüt adına siyasi amaçlar için hizmet ettiği anlatıldı.

Kırgızistan’da bu okullardan mezun olmayan siyasetçiye rastlamanın mümkün olmadığına işaret edilen gazetedeki analizde, bu kişilerin de resmen FETÖ elebaşı Feto’nun rehini olduğuna yer verildi.

ASIL AMACI GÜCÜ ELE GEÇİRMEK

Analizde, FETÖ’nün bir yandan dini bir grup olarak gözükmesine karşın diğer yandan siyasete daha çok etki ettiğini anlatılarak, şu ifadeler kullanıldı:

“FETÖ’nün asıl amacı, mümkün olduğu kadar çok mal mülk toplamak ve mal varlığını korumak için iktidarı kullanmaktır. Örgütün Kırgızistan’daki gelir kaynaklarına ve siyasi lobisine yönelik bir tedbir almak cesaret ister.

Bu nedenle Gülen örgütü Kırgızistan’daki sosyal ve siyasi durumu gelecekte çok farklı yönde değiştirebilir. Karar alıcı Kırgız elitine şu anda Gülen’in meyveleri lezzetli gelebilir; ancak böylesi dini-siyasi grupların kendi çıkarlarını devlet çıkarlarından daima üstün tuttuğunu unutmamak lazım.”